Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Podmínky dotačního fondu zůstávají stejné jako v loňském roce, rada kraje schválila vyhlášení prvních programů

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 11. 01. 2017 11:09
  • Rozvoj
  • Sociální

Sdílet článek

Vyšší daňové příjmy z loňského roku, konkrétně částka 33 mil. Kč, doplnila finanční prostředky v Dotačním fondu Libereckého kraje, který letos opět podpoří různé oblasti. Rada kraje na svém včerejším jednání schválila vyhlášení dotačních programů z resortu kultury, památkové péče a cestovního ruchu a také v oblasti požární ochrany. Vyhlášení programů na poskytnutí dotací musí ještě schválit Zastupitelstvo Libereckého kraje na svém jednání 31. ledna 2017.

„Podmínky Dotačního fondu Libereckého kraje se nemění, zůstávají stejné jako v loňském roce. Připravují se dlouhodobě dopředu, a kdybychom je jako nové vedení kraje chtěli upravovat, logicky bychom brzdili vyhlášení jednotlivých dotačních programů. To by žadatelům ve většině případů zkomplikovalo činnost. Pravidla a podmínky fondu budou vyhodnoceny zhruba do poloviny letošního roku, k nějakým změnám by mohlo dojít nejdříve příští rok,“ vysvětluje Radka Loučková Kotasová, radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánování. „V Dotačním fondu Libereckého kraje přibude, v rámci rozdělení vyšších daňových příjmů, zmíněných 33 mil. Kč. V rozpočtu 2017 na poskytování dotací z tohoto fondu tak bude suma 100 mil. Kč,“ dodává radní Loučková Kotasová s tím, že v prosinci 2016 krajští zastupitelé schválili rozpočet 2017 s částkou 67 mil. Kč.

Správci jednotlivých oblastí podpory a programů Dotačního fondu Libereckého kraje jsou věcně příslušné odbory Krajského úřadu Libereckého kraje.

Rada kraje včera schválila vyhlášení dotačních programů v oblasti podpory kultury, památkové péče a cestovního ruchu na rok 2017.  Podpořeny budou: Kulturní aktivity v Libereckém kraji, Záchrana a obnova památek v Libereckém kraji a Stavebně historický průzkum.

„Podpora z dotačního programu, Kulturní aktivity v Libereckém kraji, je určena především na akce s širším společenským přínosem v regionu a dopadem na rozvoj regionální kultury a zachování tradic. Celková výše alokace programu je 2.000.000 Kč, dojde tak k navýšení o 1.000.000 Kč oproti roku 2016,“ říká Květa Vinklátová, radní pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu s tím, že minimální výše dotace bude 10.000 Kč a maximální 40.000 Kč.

Z programu, který se jmenuje Záchrana a obnova památek v Libereckém kraji, bude možné čerpat prostředky na zachování a obnovu movitých a nemovitých kulturních památek, prohlášených podle zákona č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči, na území Libereckého kraje. V programu je celkem částka 10.000.000 Kč (navýšení o 1.000.000 Kč oproti roku 2016). Minimální výše dotace je 40.000 Kč a maximálně může úspěšný žadatel získat 300.000 Kč.

Třetí vyhlášený program v této oblasti, Stavebně historický průzkum, je zaměřen na podporu zpracovávání průzkumů a dokumentace nemovitých kulturních památek, prohlášených podle zákona č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči, na území Libereckého kraje. Celková výše alokace programu je stejná jako v roce 2016, a to 300.000 Kč (min. výše dotace činí 10.000 Kč a maximálně může žadatel obdržet 60.000 Kč).

Lhůta pro podání žádosti o dotaci do všech programů je od 6. 3. 2017 do 31. 3. 2017 do 14 hodin. V každém programu může žadatel podat max. 1 žádost o dotaci.

„Nyní budeme připravovat nový program, který bude určený na rozvoj cestovního ruchu v Libereckém kraji. Tento titul vyhlásíme v únoru a zaměří se na podporu a tvorbu produktů a produktových balíčků, rozvoj řemesel spojený s ukázkou, exkurzí pro návštěvníky a možným vyzkoušením si daného řemesla či podporu regionálních gastronomických specialit. Chceme přilákat návštěvníky na všední i nevšední zážitky spojené s konkrétním místem kraje a jeho specifičností,“ uvádí radní Vinklátová s tím, že tento program by měl být vyhlášen s maximálním důrazem na podporu kreativity a nových nápadů ze strany žadatelů.

Rada Libereckého kraje na svém včerejším jednání rovněž schválila vyhlášení programů v oblasti požární ochrany, kde je pro žadatele připraveno přes 17 mil. Kč. Dotace jsou určeny na zajištění zvyšování akceschopnosti jednotek požární ochrany obcí Libereckého kraje.

V programu, Podpora jednotek požární ochrany obcí Libereckého kraje, jsou finance ve výši 14.006.787 Kč. Podporuje pořízení a opravy věcných prostředků požární ochrany, opravy a výstavby hasičských zbrojnic a garáží.

Podpora Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Libereckého kraje je program s alokovanými finančními prostředky ve výši 1.218.278 Kč. Jeho účelem je podpora sportovní a kulturní činnosti pobočných spolků Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska - Sborů dobrovolných hasičů Libereckého kraje.

Třetím programem v této oblasti jsou Dotace obcím Libereckého kraje na činnost jednotek požární ochrany kategorie II. Částka 2.100.000 Kč má pomoci vytvořit pracovní místa s pracovní náplní obsahující službu v jednotce SDH kategorie JPO II a jejich finanční zajištění.

Zastupitelstvo Libereckého kraje bude vyhlášení jednotlivých programů schvalovat na svém lednovém zasedání.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky