Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Přeshraniční česko–polský projekt posílí hasiče na obou stranách hranice

Mgr. Fulková Andrea

vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 29. 06. 2017 12:47
  • Rozvoj

Sdílet článek

Na devátém zasedání Monitorovacího výboru Interreg V–A ČR–Polsko dne 23. června v polském Jarnołtówku  doporučili jeho členové k financování aktivity tzv. prioritní osy 1. V ní jsou projekty, jejichž cílem je řízení případných rizik, se kterými se musí společně vypořádat oba sousední státy na česko-polské hranici. Česko-polský projekt, jehož vedoucím partnerem je Hasičský záchranný sbor LK, bude trvat tři roky a obdrží dotaci ve výši 809.502 EUR.

Schválený projekt „Posílení bezpečnosti společného příhraničí v oblasti Jelenohorské kotliny, Jizerských hor a Krkonoš“ má zvýšit připravenost a posílit vzájemnou spolupráci zasahujících složek při záchranných a likvidačních pracích. Pokud dojde k situaci, kdy bude třeba společně řešit mimořádné události a krizové stavy, které vzniknou v důsledku extrémních klimatických jevů, budou moci partneři projektu společně čerpat evropské peníze. Finanční prostředky mohou spolupracující složky použít i na společné odborné přípravy a výcviky a vybavení jednotek speciální technikou. Do schváleného projektu se zapojil Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje, Město Jelení Hora a Okres Jelení Hora. Tyto subjekty mají v budoucnu možnost čerpat finance EU na níže uvedené aktivity:

  • řešení systémových opatření ke zlepšení součinnosti zasahujících složek

  • posílení technického vybavení partnerů o speciální prostředky (použít potřebnou techniku, která nyní zcela chybí a umožnit její nasazení na obou stranách hranice)

  • posílení odborné připravenosti a znalosti zasahujících složek

    Projekt začne 1. ledna 2018 a bude ukončen 31. prosince 2020. Jeho vedoucím je Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje, polští hasiči jsou zastoupeni Městem a Okresem Jelení Hora. Dobu udržitelnosti navázané spolupráce bude nutné zachovat ještě dalších pět let.

„V prioritní ose 1 bylo schváleno dalších osm projektů. U všech je kladen důraz na přeshraniční dopad aktivit a efektivní spolupráci českých a polských projektových partnerů,“ říká Radka Loučková Kotasová, radní Libereckého kraje pověřená řízením resortu hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánování a dodává, že „společný projekt musí přinášet užitek obyvatelům obou podporovaných území. Částka více ne 800 tisíc euro je skvělým začátkem vzájemné česko-polské spolupráce v oblasti krizového řízení.“

Projekty, které byly rovněž schváleny Monitorovacím výborem během 9. zasedání, naleznete na tomto odkazu: http://www.cz-pl.eu/monitorovaci-vybor

Členové monitorovacího výboru také na svém zasedání odsouhlasili harmonogram příjmů žádostí do výzev v jiných prioritních osách v roce 2018 http://www.cz-pl.eu/vyzvy-k-predkladani-projektu-a-prehled-schvalenych-projektu

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky