Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Přijďte si do bezbariérového Severočeského muzea v Liberci zahrát na varhany či flašinet

10. 02. 2015

Severočeské muzeum v Liberci ve středu 11. února v 17 hodin slavnostně otevře pro veřejnost rekonstruované prostory včetně nové expozice historických hudebních automatů.

Po úvodním proslovu ředitele muzea Jiřího Křížka a statutární náměstkyně hejtmana Hany Maeirové, se uskuteční komentovaná prohlídka s Radkem Janouškem.

Muzeum vystavěné v letech 1897 – 1898 podle projektu slavného rakouského architekta Friedricha Ohmanna je právem označováno za jednu z nejkrásnějších muzejních budov České republiky, která je navíc státem chráněnou kulturní památkou, takže veškeré stavební zásahy musí probíhat s mimořádným ohledem na její architektonické kvality.  Ukončené stavební práce byly zaměřeny především na odstranění bariér pro lidi s pohybovým handicapem a byly realizovány v rámci projektu Modernizace expozic Severočeského muzea v Liberci, který byl spolufinancován z Regionálního operačního programu ROP NUTS II Severovýchod. V úvodní etapě celkové modernizace, která potrvá do roku 2020, byl osazen nový výtah a výtahové plošiny, které pohybově znevýhodněným občanům umožní návštěvu obnoveného malého výstavního sálu, muzejní knihovny nebo 2. patra budovy s expozicemi uměleckých řemesel.

„Dále byl v muzeu instalován kamerový systém, který slouží především k zlepšení ochrany vystavených exponátů i památkově chráněné budovy, jež se v minulosti často stávala terčem vandalů,“ řekla náměstkyně hejtmana s tím, že kompletní modernizací prošly též toalety pro návštěvníky, které pocházely z poloviny minulého století a byly již v havarijním stavu.

Modernizací výstavní části muzea rovněž vznikla nová expozice hracích strojků, pianol a orchestrionů, v jejichž výrobě mělo Liberecko před sto lety evropskou proslulost. Severočeské muzeum spravuje čtvrtou největší veřejnou sbírku těchto kuriózních hudebních strojů. V expozici se návštěvníci seznámí nejen s touto kolekcí, ale na modelech si budou moci osobně vyzkoušet základní mechanické principy varhan, klavíru nebo flašinetu.

Celkové finanční náklady projektu dosáhly částky 9 597 312 Kč s tím, že předpokládaná výše dotace Evropské unie z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod bude 7 980 000 Kč. Zbývající částku připadající na vlastní podíl žadatele a nezpůsobilé výdaje projektu uhradil Liberecký kraj, který je zřizovatelem muzea, ze svých zdrojů.

„Z projektu bohužel nebylo možné financovat restaurování sbírkových předmětů do nové expozice. Minimální potřebnou částku 650 000 Kč pohotově poskytl muzeu účelovou dotací Liberecký kraj,“ připomněla Hana Maierová.

Na základě výběrového řízení restauroval více jak 40 exponátů liberecký výrobce hudebních nástrojů Radek Janoušek.

Severočeské muzeum má do příštích let připravený koncept na celkové dokončení modernizace budovy, která se bude týkat především vytvoření nového zázemí pro návštěvníky, tj. nové pokladny, šatny a prodejny, dále nových expozic regionální historie a expozice uměleckých řemesel. Koncept na dokončení modernizace v lednu 2015 schválil Liberecký kraj, který je zřizovatelem Severočeského muzea v Liberci.

„Jsem velmi ráda, že tímto krokem byl učiněn první významný krok k postupnému naplňování komplexní modernizace Severočeského muzea v Liberci“ připomněla statutární náměstkyně hejtmana PhDr. Maierová.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 739541588