Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Primátor jednal s hejtmanem o narovnání financování příspěvkových organizací

19. 12. 2014

O způsobu financování příspěvkových organizací nebo o zachování výše příspěvku od kraje na provoz tramvají mezi Libercem a Jabloncem spolu jednali na prvním oficiálním setkání primátor Liberce Tibor Batthyány a hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Nový primátor města přivítal hejtmana ve své pracovně na radnici ve čtvrtek 18. prosince. Oba představitelé se sešli především proto, aby navázali vzájemnou spolupráci. „Našli jsme společnou řeč a věřím, že vztahy mezi městem a krajem se podaří narovnat. Stihli jsme si i popřát hezké prožití vánočních svátků a hejtman mi popřál hodně štěstí ve vedení města,“ řekl primátor Tibor Batthyány.

Dohodli se na tom, že se takto nad společnými problémy budou scházet pravidelně jednou za měsíc. Už v lednu by chtěli probrat otázku dlouholetých nevyrovnaných vztahů zřizovatelských kompetencí mezi statutárním městem Liberec a Libereckým krajem. Některé městské příspěvkové organizace, které sídlí na území Liberce, totiž slouží v menší či větší míře obyvatelům celého Libereckého kraje. Uvažuje se tedy do budoucna o společném financování některých služeb. „Nechceme se zatím bavit o konkrétních částkách, ale především nastavit základní principy,“ upřesni primátor.

Na čtvrteční schůzce diskutoval primátor s hejtmanem také o financování tramvajové dopravy. Vedení města chce uskutečnit takové kroky, aby Liberecký kraj v příštím období nesnížil výdaje na provoz tramvajové linky mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou. Podle primátora by se nejprve mělo zapracovat hlavně na metodice výpočtu podílu dopravy.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 739541588