Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Proč vznikly problémy s pečovatelskou službou v okrese Liberec po převedení zařízení sociálních služeb z okresů na kraje

  • 10. 02. 2003 00:00

Sdílet článek

[id:418|autor:|email:|telefon:|mobil:|aktualizace:]

 

 

LIBERECKÝ KRAJ

Irena Benešová

náměstkyně hejtmana

 pro resort sociálních věcí, bezpečnosti a problematiku menšin

 

 

Proč vznikly problémy s pečovatelskou službou v okrese Liberec po převedení zařízení sociálních služeb z okresů na kraje.

Ráda bych čtenářům přesně vysvětlila důvod, proč dochází ke změnám. V některých  médiích se objevily zásadní nepřesnosti.

            V prvním znění zákona o obcích z roku 1990 byl ustaven institut „ Okresního shromáždění“,  kam byli voleni poměrným způsobem zástupci zastupitelstev měst a obcí okresu. Velká města měla v tomto orgánu veliký počet zástupců a naopak  některé malé obce byly zastupovány zastupiteli jiných obcí, protože počet jejich obyvatel na samostatného zástupce nestačil. Byl to prapodivný orgán, jehož jednou z mála pravomocí bylo schvalování rozpočtu okresního úřadu.

Přitom rozhodovat mohl pouze o malé části peněz, o vlastních příjmech okresu. A bylo na něm , kam tyto prostředky dá, na co je použije. V libereckém okrese toto shromáždění rozhodlo, že bude z těchto peněz financovat, mimo jiné, pečovatelskou službu poskytovanou Okresním ústavem sociálních služeb. Města a obce si stavěly za státní dotace  Domy s pečovatelskou službou s předpokladem, že je jejich provoz nebude nic stát, protože to přece platí okres. A tak to také dosud fungovalo.

            Ve všech třech ostatních okresech kraje, všechna města a obce si tyto služby financují ze svých rozpočtů. Na okrese Semily například už od roku 1994 . A kupodivu, právě v tomto okrese máme nejhustší síť těchto zařízení.

            Protože okresní úřady zanikly a žádné peníze na tuto službu kraj z ministerstva práce a sociálních věcí nedostane, není dost dobře možné, aby z prostředků kraje byla pečovatelská služba hrazena jen v jednom z okresů. Proto už od poloviny loňského roku jednáme s obcemi, kde liberecký  OÚSS tuto službu poskytoval o tom, zda si u této příspěvkové organizace službu objednají, nebo si ji zajistí vlastními silami. Pokud si službu zajistí sami, bude nutno snížit počet pracovníků  OÚSS Liberec.

            Mimo Město Liberec a Nové město pod Smrkem jsou příslušné dohody podloženy usneseními zastupitelstev. S Libercem je v jednání smlouva na 3 měsíce, Nové Město se ještě nerozhodlo. Pokud by ve svém Domě s pečovatelskou službou tyto služby zrušilo, hrozilo by vrácení dotace na jeho stavbu. Jde totiž o byty zvláštního určení a dotace na ně byla provozováním této služby podmíněna.

            My chápeme, že jde o službu, která rozpočty obcí zatěžuje. Je to ale služba pouze místní, nikoliv regionální a i ze zákona mají obce povinnost se o své potřebné postarat. V jakém rozsahu  a jakým způsobem, to je už na jejich rozhodnutí. Zvláště terénní služba je nezastupitelná a umožňuje obyvatelům a daňovým poplatníkům zůstat ve svém známém prostředí co nejdéle. My doufáme, že i kraj bude mít časem prostředky na to, aby tyto služby a jejich rozvoj podpořil.

Irena Benešová

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky