Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Projekt Centrum ucelené rehabilitace pro rodiny s dětmi podpořil celkem 77 konkrétních rodin

19. 08. 2016

Občanské sdružení D.R.A.K.z.s. Liberec ukončilo projekt s názvem Centrum ucelené rehabilitace pro rodiny s dětmi. Kladl si za cíl podpořit rodiny pečující o dítě se zdravotním postižením v jeho přirozeném prostředí a minimalizovat tak dopad na jeho vývoj i život celé rodiny. Projekt probíhal v Libereckém kraji dva roky, od 1. 8. 2014 do 31. 7. 2016, a byl podpořen grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. 

Aktivity zahrnuté do projektu nabízely různé metody využití poradenství (individuální i skupinové) a zejména kontinuální a podrobnou práci s celou rodinou včetně odlehčovacích aktivit. Rovněž byla zřízena a vybavena půjčovna didaktických a kompenzačních pomůcek.

Cílovou skupinou projektu byly děti se zdravotním postižením do 18 let a rodiny starající se o zdravotně postižené dítě z Libereckého kraje. Regionálně byl projekt zaměřen na tři lokality, a to Liberec, Turnov a Tanvald. Dvě z nich, Liberec a Tanvald, byly sociálně vyloučené.  

„Práce koordinátorek jednotlivých center spočívala v terénní a ambulantní podpoře celých rodin. Zajišťovaly odborné konzultace, poradny a poradenství. Spolupracovaly se školami a poskytovateli sociálních služeb a volnočasových aktivit,“ říká manažerka projektu Lenka Bobvošová.

Během projektu bylo podpořeno celkem 77 pečujících rodin s postiženými dětmi a zdravými sourozenci. Uspořádány byly 2 psychorehabilitační pobyty a dalších 13 odborných workshopů. Celkem 50 dětí se zúčastnilo volnočasových aktivit dle vlastního přání.

Do projektu se zapojilo 10 dobrovolníků, kteří s dětmi pracovali v oblasti vzdělávacích a volnočasových aktivit. Velkým přínosem projektu byl vznik dvou svépomocných klubů, v Liberci a Turnově, které sloužily k setkávání a předávání zkušeností.

„Velkým přáním rodin bylo pokračování v podporách, které směřovaly k naplnění cíle projektu. Dílčí podpory rodin s postiženými dětmi budou nadále probíhat v rámci návaznosti poskytovaných sociálních služeb občanského sdružení D.R.A.K.,“ dodává Lenka Bobvošová.

Tisková zpráva:
Lenka Bobvošová, terénní sociální pracovník, koordinátor sociální služby Terénní programy
Občanské sdružení D.R.A.K. z.s.
E-mail: bobvosova@sdruzenidrak.org

Bc. Dědková Markéta
marketa.dedkova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324
Mobil: 739541624