Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

První zastavení Křížové cesty ve Střední Smržovce odhaleno

29. 09. 2016

První zastavení Křížové cesty ve Střední Smržovce na území Malého Polska v sobotu 24. září odhalil kreslíř Petr Urban. Stalo se tak v rámci vinobraní, které přilákalo stovky návštěvníků nejen ze Smržovky.

Kreslíř Petr Urban namaloval křížovou cestu již v roce 2014 a jako spolek, kterého je členem, usilujeme o vytvoření cesty v okolí Malého Polska," vysvětluje Marie Honcnejmanová, předsedkyně Spolku Malé Polsko s tím, že na realizaci celého projektu spolupracuje spolek s architekty Mjölk z Liberce.

„Podoba cesty bude proto poněkud odlišná, oproti tradičním zvyklostem. Počítáme také s kapličkou spojenou s rozhlednou, peklem a dalšími zajímavostmi v části Střední Smržovka," dodává Honcnejmanová. 

Sobotního vinobraní, které se konalo nejseverněji v celé České republice, se účastnili stovky návštěvníků. Ochutnávky vína a burčáku doprovázel bohatý program v podobě tomboly či dražby archivních vín nebo projížďky na koni. Správnou atmosféru oslavy sklizně vína navodila Cimbálová muzika Dušana Kotlára.

Křížová cesta a její realizace
Výtvarník Petr Urban, člen spolku Malé Polsko, namaloval v roce 2014 křížovou cestu, byl s ní i pozván v roce 2015 na církevní slavnosti Kirchentag do Stuttgartu, to už bylo v době, kdy spolek Malé Polsko začal vyvíjet snahu, aby křížová cesta byla umístěna ve Smržovce jako turistická trasa. Původní záměr, aby vedla odsud, tedy od ovečkového betlému ke kostelu, se nakonec ukázal jako složitý, protože zastavení by musela být na pozemcích různých majitelů a péče o ně by byla komplikovanější. Spolek pořádá i letní akci pro děti Ahoj prázdniny!, kdy procházejí se svými rodiči trasu lesem, který je na kopci právě nad tímto místem. I mnozí smržovští občané byli překvapeni, že tento kout vůbec neznají, také ocenili, jaký je z vrcholu nádherný výhled do kraje. Členové spolku si tedy řekli, proč ne právě tady. Pozemky, po nichž by měla cesta vést, patří soukromým majitelům, členům spolku, tudíž administrativní záležitosti a praktická péče by tak byly jednoduché. K lesu přiléhá i skalní masiv z modré žuly, který inspiroval Petra Urbana, a už nyní maluje obrazy na téma „Smržovské peklo“, takže členi spolku věří, že se povede zrealizovat nejen křížová cesta, ale i peklo a v neposlední řadě na vrcholu kopce i malá kaplička s rozhlednou. Co chybí? Samozřejmě finance.

Realizace
Původní návrh křížové cesty připravil pan architekt Tomáš Rudolf, vycházel z klasických představ jizerskohorských stavení a jeho návrh vyšel na základě debaty členů spolku. Náhoda tomu chtěla, že se spolek Malé Polsko potkal s mladými architekty Mjölk, jmenovitě s Janem Vondrákem, těm se také záměr líbil, a proto zkusili ztvárnit svůj pohled.

Během adventů na konci roku 2015 spolek Malé Polsko představil veřejnosti oba návrhy, oba se líbily, přesto mladá generace ocenila zajímavý styl architektů z Liberce. Pokud cesta a rozhledna vzniknou, měly by je za své přijmout především mladé rodiny s dětmi, proto se spolek rozhodl pro tuto variantu. Pan architekt Rudolf i architekti z Liberce vytvořili návrhy zcela zdarma a podpořili tím tuto krásnou myšlenku. Patří jim velké poděkování.

I vybudování cesty chce spolek Malé Polsko zajistit sponzorskou a reklamní cestou. Jednotlivé kříže si mohou zakoupit firmy, jednotlivci, rodiny. Jedno zastavení by mělo přijít asi na 20.000,- Kč, a už nyní jich je několik zamluveno. Ozývají se lidé z České republiky i z Německa. Na kamenném podstavci samozřejmě bude uvedeno, kdo zastavení Střední Smržovce věnoval. První kříž vznikl právě za podpory spolku Malé Polsko a představil se poprvé slavnostně během Svatováclavského vinobraní v sobotu 24. září 2016. Složitější je obstarání financí na kapličku, spolek věří, že i ta se povede realizovat, odhad výše investice je 300.000,- Kč. Spolek pořádá sbírku na její vznik, pomohou finance, věnování materiálu i fyzická pomoc při zhotovení. Sbírku mohou podpořit návštěvníci všech akcí nejen přímo finančně, ale i zakoupením hrnečku s logy Malého Polska.

Spolek Malé Polsko věří, že nové výletní místo ve Středné Smržovce vznikne a ocení ho místní i turisté. Povede-li se záměr, v budoucnu spolek počítá, že trasu doplní i zábavné herní prvky Rudy Pivrnce pro celou rodinu, v Jizerských horách tak vznikne další příjemné místo pro trávení volného času.

Spolek Malé Polsko děkuje všem návštěvníkům za podporu a stálou přízeň.

Kontakt: Marie Honcnejmanová, předsedkyně
www.malepolsko.cz, mh.smrzovka @seznam.cz, 724646656,
Občanská 1172, 468 51 Smržovka 

Bc. Dědková Markéta
marketa.dedkova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324
Mobil: 739541624