Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Rada Libereckého kraje doporučí středním školám tradiční přijímací řízení

Mgr. Langer Jiří

  • 17. 09. 2014 17:09
  • Rozvoj
  • Školství

Sdílet článek

Rada kraje v usnesení ze svého včerejšího jednání doporučila ředitelům škol zřizovaných Libereckým krajem, aby při přijímacím řízení pro školní rok 2015/2016 využili jednotných přijímacích zkoušek.

To tedy znamená, aby mezi kritéria stanovená zákonem zařadili výsledky ověřování dovedností, schopností a znalostí uchazečů, a to u oborů vzdělání zakončených maturitní zkouškou včetně oborů vzdělání s talentovou zkouškou a oborů nástavbového studia v denní formě vzdělávání,

Dále ředitelům škol zřizovaných Libereckým krajem doporučuje, aby pro obory gymnázia zařadili do kritérií stanovenou hranici úspěšnosti v následující podobě, tedy pro víceletá gymnázia bude hranice úspěšnosti činit 40% z celkového harmonizovaného skóre a u čtyřletých gymnázií 35% z celkového harmonizovaného skóre,

 „Liberecký kraj jednoznačně podporuje záměr ministerstva školství zavést centrální přijímací zkoušky, protože naše zkušenosti s dlouhodobým testováním žáků jsou pouze pozitivní. Z pohledu Libereckého kraje by bylo připojení k pilotnímu projektu však krokem zpět. Jsme přesvědčeni, že ministerský návrh podoby přijímacího řízení je vhodný především pro kraje, které dosud jednotné přijímací zkoušky v rámci přijímacího řízení nerealizovaly. Liberecký kraj vždy patřil k těm, kteří volali po co možná největším sjednocení formy přijímacích zkoušek na střední školy. I proto již pět let doporučuje ředitelům středních škol připojit se k jednotnému testování v rámci krajského přijímacího řízení.  Dle našich zkušeností i zpětné vazby od ředitelů středních škol se jej podařilo za pět let realizace dovézt k  podobě, která vyhovuje všem zúčastněným,“ vysvětluje postoj kraje Alena Losová, radní pověřená řízením resortu školství, mládeže a zaměstnanosti.

Oproti pokusnému ověřování v podobě, v které je v současné době zveřejněno, se přijímací řízení v Libereckém kraji odlišuje především v tom, že jsou rovněž testováni i uchazeči o obory vzdělání s talentovou zkouškou (umělecké obory a gymnázia se sportovní přípravou) a o obory nástavbového studia. Navíc také vedle ověřování znalostí z českého jazyka a matematiky, které je součástí pokusného ověřování, jsou testovány obecné studijní předpoklady, které dokáží v širší formě rozpoznat samotné studijní předpoklady žáka.

„Pokusné ověřování představené ministerstvem přináší i otázku z oblasti platné legislativy.  Termíny pro testování jsou stanoveny mimo termíny, které upravuje vyhláška stanovující podrobnosti o organizaci přijímacího řízení ke vzdělávání ve středních školách. Tuto skutečnost ministerstvo zdůvodňuje tím, že jde o pokusné ověřování, na které se daná legislativa nevztahuje. Také stanovení kritérií přijímacího řízení, jako je hranice úspěšnosti a podíl hodnocení testů na celkovém hodnocení, a jejich zveřejnění až při vyhlášení výsledků je v rozporu s ustanovením § 60 Školského zákona.

Jsme přesvědčeni, že kritéria by měla být známa již před přijímacím řízením, aby každý žák předem věděl, za jakých podmínek bude případně přijat ke vzdělávání. Vzhledem k tomu, že přijímací řízení probíhá v režimu správního řízení, mohlo by mít nedodržení platných právních předpisů zásadní vliv na případné odvolací řízení, respektive. Soudní řízení správní,“ doplnil Tomáš Pokorný, vedoucí oddělení mládeže, sportu a zaměstnanosti.

 „Průběžně jsme připomínkovali několik verzí materiálu pokusného ověřování. Některé připomínky byly zapracovány. Přesto máme za to, že ověřený způsob přijímacího řízení dosud realizovaný v našem kraji je pro střední školy i pro uchazeče o přijetí ke vzdělávání vhodnější,“ dodala radní Alena Losová.

Viz také: http://www.youtube.com/watch?v=FRMZX9DQsaA

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky