Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Radní byli informováni o stavu dopravy a silničního hospodářství

  • 03. 05. 2001 01:00

Sdílet článek

[id:15|autor:|email:|telefon:|mobil:|aktualizace:]

Člen Rady Libereckého kraje Ing. Milan Vašák na včerejším zasedání Rady Libereckého kraje předložil "Informaci o stavu dopravy a silničního hospodářství". Dle údajů silniční databanky přejde pod správu kraje celkem 489 km silnic II. třídy a 1 606 km silnic III. třídy. "Řada těchto silnic leží na dosud majetkově nevypořádaných pozemcích. Stát na svá bedra převzal tento závazek a vykoupení dotčených pozemků přijde v celé republice až na 8 miliard korun," vysvětlil radní Vašák. Komunikace I. třídy zůstávají prozatím ve vlastnictví státu. "Na toto téma probíhalo se zástupci ministerstva dopravy již několik jednání a v současné době je situace taková, že by i prvních 2 400 km silnic I. třídy v celém státě mělo přejít na kraje. Splní se tak zřejmě naše přání. Zároveň už nyní mohu prozradit, že rychlostní a dálniční komunikace si stát ze strategických důvodů ponechá. Musím podotknout, že kraje o tyto kategorie silnic ani zájem neměly," řekl radní Ing. Milan Vašák. Podle jeho slov jsou silnice II. a III. třídy, které kraj převezme do své správy, v dezolátním stavu. "Minimálně 30 % mostů, 67 % silnic II. třídy a 61 % silnic III. třídy je v nevyhovujícím až havarijním stavu. Na jejich obnovu vedle běžné údržby by bylo zapotřebí vynaložit po dobu sedmi let ročně 210 miliónů korun," prozradil Ing. Vašák. Se silnicemi převezme Liberecký kraj i mosty, kterých je na komunikacích II. a III. třídy celkem 854. V neposlední řadě čeká kraj převzít čtyři Správy a údržby silnic včetně jejich majetku. Ve čtyřech předávaných SÚS pracuje zhruba 470 zaměstnanců s průměrnou mzdou 10 500,- Kč. Výše dotací na údržbu a opravy činí ročně na 310 mil. Kč (včetně I. tříd). Na silnice I. třídy vynakládá stát nepoměrně vyšší prostředky než na komunikace II. a III. třídy.

Radní Vašák zároveň ostatní členy rady seznámil snovou koncepcí rozvoje dopravních sítí v ČR do roku 2020, která nahradí původní materiál, jehož horizont byl rok 2010, ale naopak částka určená na rozvoj dopravní sítě byla o polovinu vyšší než v nové koncepci.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky