Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Radní schválili záměr zřídit Vyšší odbornou školu v Turnově

  • 11. 04. 2001 01:00

Sdílet článek

[id:5|autor:|email:|telefon:|mobil:|aktualizace:]

Členové Rady Libereckého kraje na svém včerejším zasedání schválili záměr zřídit Vyšší odbornou školu Turnov s oborem "Konzervátorství a restaurátorství". S iniciativou tohoto studia, které má za úkol vychovat absolventy ve vysoce kvalifikované, humanitně, technicky i mistrovsky řemeslně vzdělané specialisty, přišli pedagogové ze Střední uměleckoprůmyslové školy v Turnově. Podle slov zástupkyně hejtmana Ing. Evy Bartoňové, pověřené vedením resortu školství a mládeže, má zřízení Vyšší odborné školy Turnov pomoci trhu práce, na kterém je poptávka právě po tomto druhu restaurátorů. Restaurátorstvím a konzervátorstvím se zabývá pouze soukromá škola v Litomyšli, která se ale výlučně zaměřuje na restaurování fresek a umělecké zpracování kovů. Podle průzkumu Ing. Bartoňové by ředitelé muzeí odborníky na úrovni absolventů vyšších odborných škol v praxi rádi uvítali. Zřízení zmiňovaného studia je přáním i zástupců ministerstva kultury, kteří přislíbili absolventům udělit licence v dotčeném oboru. Vyšší odborná škola Turnov by v případě schválení záměru Zastupitelstvem Libereckého kraje měla přivítat první zájemce již v září letošního roku, a to v počtu - osm studentů v jednom ročníku. Absolutorium na této škole představují zkouška z cizího jazyka, teoretická zkouška z odborných předmětů (dějiny uměleckých řemesel, technologie konzervování a restaurování, výtvarná dokumentace), absolventská práce a její obhajoba. Střední uměleckoprůmyslová škola v Turnově, v jejíž budově se bude nacházet i Vyšší odborná škola, využije vedle svých současných možností z hlediska dovybavení techniky možnosti sponzorských darů. Ministerstvo školství, tělovýchovy a mládeže ČR přislíbilo finanční zajištění studia. Vyšší odborná škola bude první příspěvkovou organizací, kterou kraj nově zřídí.
 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky