Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Regionální fórum Královéhradeckého kraje

  • 29. 01. 2002 00:00

Sdílet článek

[id:111|autor:|email:|telefon:|mobil:|aktualizace:]

Ve dnech 28.-29. ledna 2002 se v Hradci Králové uskutečnilo I. regionální fórum Královéhradeckého kraje. Ústředním tématem fóra byly programové dokumenty rozvoje krajů Libereckého, Pardubického a Královéhradeckého, tedy krajů, které tvoří celek NUTS II- Region soudržnosti Severovýchod. První den fóra, 28. ledna, prezentovali Liberecký kraj hejtman Libereckého kraje RNDr. Pavel Pavlík (ODS) a jeho statutární zástupce Ing. Luděk Suchomel (4K-US).

V dopoledním bloku se ve svých úvodních proslovech představili hejtmani všech tří krajů. V rámci výjezdního zasedání vlády ČR v Královéhradeckém kraji úvodní slovo přednesli rovněž premiér vlády ČR Miloš Zeman a ministr pro místní rozvoj Petr Lachnit.


Hejtman Libereckého kraje Pavel Pavlík, ve svém úvodním projevu vyzdvihl dvě klíčové roviny regionu soudržnosti Severovýchod : "Domnívám se, že spolupráce krajů Libereckého, Pardubického a Královéhradeckého kraje sdružených do NUTS II je velmi důležitá. Liberecký kraj je připraven k této spolupráci. Považuji za nezbytné, aby naše kraje v rámci tohoto uskupení fungovaly harmonicky. Všechny tři kraje sdružené v celek NUTS II region soudržnosti Severovýchod by měly tuto skutečnost naopak obrátit ve výhodu a vytěžit z toho veškerá pozitiva."


Mezi hlavní pozvané hosty patřili Jeho Excelence Ramiro Cibrián, velvyslanec Delegace Evropské komise v Praze, a zástupce maršálka Dolnoslezského vojvodství Janusz Pezda.


Po společném obědě následoval hejtmanský stůl, v rámci kterého se prezentovali hlavní hosté fóra. Předmětem diskuse byl rozvoj regionů, vzájemná spolupráce na principu přátelství a směřování do EU. Za prioritu byla označena spolupráce mezi kraji v kontextu přidružování do EU, mělo by dojít ke sjednocení společných cílů. Dále otázka nejen období přidružování do Unie, ale rovněž, co bude následovat ´den poté´, kdy se ČR stane členskou zemí. K této problematice se vyjádřil i Pavel Pavlík: "Tuto myšlenku považuji za velmi významnou a domnívám se, že by měla být součástí diskuse, která na téma vstupu ČR do Evropské unie probíhá." Dále hejtman Libereckého kraje zdůraznil: "Pracujeme na programech rozvoje krajů, budeme mít k dispozici základní strategie a koncepce. Domnívám se však, že po vstupu do EU bude problémem získání prostředků na spolufinancování konkrétních projektů. Kraje a obce si budou klást otázku, kde tyto finance vzít."


Představitelé Dolnoslezského vojvodství vyjádřili velmi pozitivní postoj ke spolupráci mezi zúčastněnými kraji, která by měla do budoucna fungovat intenzivně a efektivně. Postupně by měly být s jednotlivými kraji uzavírány dohody o spolupráci, na základě kterých budou vznikat konkrétní projekty v různých oblastech.


Na závěr diskuse zazněla od představitelů Královéhradeckého kraje myšlenka pokračování dalších podobných setkání regionálního fóra.


Bc. Nikola Bradíková

vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů

Barbara Pradeová

tisková mluvčí

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky