Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Rodiny s dětmi s hemofilií z celé ČR se setkaly v Kořenově

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 31. 01. 2017 14:59
  • Zastupitelstvo

Sdílet článek

Dvacítka rodin z celé republiky, které vychovávají dítě s hemofilií, se v polovině ledna sešla na již třetím zimním víkendovém setkání v hotelu Lesní chata v Kořenově v Jizerských horách. Setkání pořádá sdružení Hemojunior, které v ČR pomáhá dětským pacientům s hemofilií a Nadace Sanafriends jako generální partner této akce.

„Na zimní víkend přijel dosud rekordní počet rodin se svými dětmi, z nichž bylo 19 chlapců hemofiliků a 10 jejich sourozenců a skoro 50 dospělých. Příroda nám nadělila spousty sněhu a připadali jsme si jako v pohádce. Jako již poněkolikáté nás finančně podpořila Nadace Sanafriends a tudíž mohl být dětem s hemofilií uhrazen celý pobyt, rehabilitace a kulturní program. Vzhledem k tomu, že našich pobytů se účastní i rodiny finančně slabší, byla tato podpora velkou pomocí,“ říká Silvie Bereňová ze sdružení Hemojunior.

Na celý víkend byl připraven program pro děti. Děti i rodiče měli dostatek času věnovat se zimním sportům, na sobotní dopoledne byly připraveny bobové závody, během celého pobytu děti rehabilitovaly v perličkových koupelích, vystoupil kouzelník a pro rodiče byla připravena přednáška fyzioterapeutky. „V průběhu celého víkendu si rodiče předávali zkušenosti spojené s onemocněním svých dětí. Rodiče nově registrovaných malých hemofiliků se obraceli na ty zkušenější se svými dotazy a odjížděli s pocitem, že nejsou na čerstvě stanovenou diagnózu zvanou hemofilie sami,“ uzavírá Irena Adamová ze společnosti Sanaplasma, která je zřizovatelem Nadace Sanafriends, jež se angažuje v pomoci nejmenším pacientům s hemofilií.

Hemofilie je dědičné onemocnění srážlivosti krve a děti musí zohlednit svou nemoc při všech svých aktivitách, kdy se musí vyhnout úrazům a rizikovým sportům. 

Autoz TZ: Josef Brabec

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky