Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

S končícím primátorem Žitavy se rozloučili přátelé i kolegové ze tří zemí

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 03. 08. 2015 16:50

Sdílet článek

Po čtrnácti letech v pozici primátora německého města Žitavy se 31. července rozloučil se svými kolegy, přáteli a spolupracovníky Arnd Voigt. Při té příležitosti předal symbolický klíč od radnice města svému nástupci. Od prvního srpnového dne se jím na nadcházejících sedm let stal Thomas Zenker. Poděkovat svému příteli za společné roky spolupráce přijel do Žitavy i hejtman Libereckého kraje Martin Půta a další zástupci příhraničních obcí Česka, Německa i Polska. 

Setkání na žitavské radnici se neslo ve slavnostním duchu a došlo i na slzy dojetí. Politici, dlouholetí kolegové a spolupracovníci vyzdvihovali práci odcházejícího primátora a připomněli řadu úspěšných projektů, které nechal za sebou. „Když jsem se seznámil s Arndtem Voigtem, byl jsem jednatřicetiletým začínajícím starostou Hrádku nad Nisou. Postupně jsme se stali partnery a přáteli a prožili spolu spoustu událostí, ať již těch veselejších nebo tragičtějších,“ vzpomínal hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Společně s odstupujícím primátorem Žitavy například společně v roce 2004 vstupovali do Evropské unie či otevírali závory do Schengenského prostoru i mnohem později novou silnici mezi oběma zeměmi.

„Měli jsme oba možnost prožít společně s obyvateli našich měst řadu slavností, ale musím zmínit i chvíle, kdy se naše města musela vyrovnat s ničivými povodněmi. A právě v těchto krizových chvílích se ukázalo, jak úzce jsou spojena. Rychlé předávání informací i konkrétní pomoc byla v tu chvíli samozřejmostí a já vím, že tomu tak bylo i díky osobní angažovanosti Arndta Voigta,“ zdůraznil na setkání Martin Půta.

Arndt Voigt se narodil 10. září 1951. V Žitavě žil již jako malý chlapec. Má tři děti a v současnosti mu dělají radost už i vnoučata. Do funkce primátora Žitavy nastoupil v roce 2001 a v čele města zůstal po dvě volební období (primátor je volen vždy na 7 let). Aktivně bude působit ve společenském životě i nadále, což zdůraznil již výzvou pro hosty slavnostního rozloučení. Požádal je, aby nenosili dary, ale přispěli na obnovu žitavského Lidového domu. Ten je jakousi obdobou spolkového domu. 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky