Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Šárka Strachová hlídkovala na kole v Krkonoších s přilbou na hlavě

Mgr. Langer Jiří

  • 28. 07. 2014 15:08
  • Doprava

Sdílet článek

Na kole jen s přilbou je název projektu, který čtvrtým rokem šíří myšlenku bezpečné a ohleduplné cyklistiky.

Projekt podporuje řada osobností ze světa kultury a sportu a řada partnerů z veřejného i soukromého sektoru. Nedávno se patronkou projektu stala také Šárka Strachová, úspěšná reprezentantka v alpském lyžování, která se v neděli 27. července zúčastnila další preventivní aktivity v Harrachově u lanovky Harrachov – Čertova hora

„Vzhledem k tomu, že na kole trávím hodně času a potkávám hodně cyklistů, tak mě vždy překvapí a téměř až vyděsí, že dost z nich potkávám bez helem. Proto jsem velmi ráda, že tento projekt Na kole jen s přilbou tady je a že jsem se mohla připojit. Myslím si totiž, že jezdit na kole s přilbou je naprostá samozřejmost nejenom pro děti, ale i pro dospělé. Pokud sedáme na kolo, tak ta helma by tam vždy měla být a vždy by měla sedět pevně na hlavě,“ vyzývá k opatrnosti Šárka Strachová

Jak název napovídá ústředním tématem projektu je používání cyklistických přileb, které je v ČR povinné pro mladší 18 ti let a pro starší pak dobrovolné.

„Jak však statistiky a výzkumy dokazují, tak význam přilby je obrovský. Cyklisté, kteří nosí přilbu, podstupují 19 x menší riziko úmrtí než ti, kteří ji nepoužívají. S pomocí ochranných přileb lze předejít drtivé většině fraktur lebky, přes polovinu zranění měkkých částí hlavy a téměř polovinu poškození mozku,“ zdůraznil Jan Polák, Koordinátor bezpečnosti silničního provozu LK.

Jenom v loňském roce podle něj zemřelo v ČR 48 cyklistů, kteří neměli při nehodě přilbu na hlavě, což je přes 80 % všech smrtelných nehod cyklistů. Ani uvedená jasná fakta však nejsou dostatečnou motivací pro některé cyklisty, tedy alespoň do momentu, kdy sami zažijí nehodu.

Na kole jen s přilbou, který se svou roadshow putuje po českých horách, si vzala za cíl tento stav změnit a působit na cyklisty tak, aby v co největší možné míře chránili své zdraví, zdraví svých blízkých a šli dobrým příkladem svým dětem a svému okolí.

Jedním z partnerů je také Liberecký kraj, který projekt podpořil a podílí se také na realizaci v našem regionu.

„Nošení cyklistické přilby má velký význam. Statistiky za poslední roky mluví zcela jasně. Přilba by dokázala odvrátit řadu tragických dopravních nehod. Projekt Na kole jen s přilbou vznikl před několika lety v Libereckém kraji a jsme rád, že se rozšířil do celé republiky a získal tolik podporovatelů,“ uvedl Vladimír Mastník, člen rady kraje odpovědný za resort dopravy.

V letošním roce již projekt vstupuje do své druhé poloviny. Kde všude se můžete potkat s Týmem silniční bezpečnosti a o co lze v projektu soutěžit zjistíte na stránkách www.nakolejensprilbou.cz.

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky