Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Umí bezpečně surfovat na internetu. Žáci za znalosti o internetové bezpečnosti dostali hodnotné odměny

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 08. 12. 2016 16:10

Sdílet článek

Liberecký kraj ocenil vítěze online kvízů s tematikou internetové bezpečnosti, které byly jednou z částí projektu „Kraje pro bezpečný internet“. Žáci zapojených základních a středních škol odpovídali na otázky týkající se nástrah internetu a správného chování ve virtuálním světě. Ti úspěšní si v úterý 6. prosince přišli na krajský úřad pro hodnotné ceny. Vítěz složitější varianty, Kvízu Plus, bude soutěžit v celorepublikovém kole.

Do projektu, který má zvýšit informovanost o rizicích internetového prostředí, se školy přihlásily letos v květnu. „Na webových stránkách www.kpbi.cz pro ně byly připravené e-learningové kurzy. Po jejich prostudování si žáci získané znalosti vyzkoušeli v kvízu. Pokud odpověděli správně, postoupili do slosování o hodnotné ceny. Z nich pak pracovní skupina prevence kriminality Libereckého kraje vylosovala tři úspěšné řešitele,“ popisuje Linda Ehrenbergerová, která měla projekt v Libereckém kraji na starosti.

Z X-boxu se tak radoval Lukáš Valenta (ze ZŠ Turnov, 28. října), který kvíz odevzdal za 8:30 minut. Tablet získal Filip Bukvic (ze ZŠ Turnov, 28. října), ten kvíz správně vyplnil za 10:30 minut a mobilní telefon si odnesl Matěj Jodas (ze ZŠ Jablonec nad Nisou – Mšeno), který se soutěží probojoval za 13:30 minut.

Žáci také mohli soutěžit v náročnější variantě Kvízu Plus. Pět nejrychlejších, Pavel Zeman (Soukromá podnikatelská střední škola Česká Lípa), Eliška Havlová (Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Liberec), Jan Brzula (Soukromá podnikatelská střední škola Česká Lípa), Zuzana Šťastná (ZŠ Turnov, 28. října) a Matyáš Laský (ZŠ Jablonec nad Nisou – Kokonín), pak na záludnější otázky odpovídali přímo v úterý na krajském úřadě. V nejrychlejším čase odpověděl Pavel Zeman, který bude Liberecký kraj reprezentovat v celorepublikovém kole. To se uskuteční v únoru příštího roku v sídle Středočeského kraje v Praze.

„Osobně takové projekty vítám, protože dnes a denně slyšíme o nástrahách internetu a je potřeba vědět, jak se chovat, co je vhodné zveřejňovat třeba na facebooku nebo instagramu. Jsem rád, že žáci, které jsme ocenili, to dobře vědí. Všem gratuluji a věřím, že se do soutěže zapojí v příštím roce i další školy,“ říká Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro řízení rezortu školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti. Ten společně s Václavem Machem, zástupcem společnosti Microsoft a partnerem projektu, předal vítězům hodnotné ceny a upomínkové předměty Libereckého kraje.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky