Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Unikátní vánoční ozdoby z foukaných skleněných perel se mohou dostat na seznam UNESCO. Turnovské muzeum má zpracované nominační podklady

08. 03. 2017

Muzeum Českého ráje v Turnově, které je pověřeným pracovištěm péče o tradiční lidovou kulturu v Libereckém kraji, zpracovalo nominaci pro zápis Ruční výroby ozdob z foukaných skleněných perel pro vánoční stromek na Reprezentativní seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva (UNESCO).

Tradice výroby vánočních ozdob ze skleněných perliček je od roku 2015 zapsána na Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury Libereckého kraje a na národním Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky zřízeném Ministerstvem kultury ČR.

„Skleněné perle jsou specifickou součástí sklářství v severních Čechách, kde se vyráběly od konce 18. století pro produkci bižuterie a vyšívání krojů. S rozšířením zvyku krášlit vánoční stromek ozdobami se od poloviny 19. století začaly používat k jejich rukodělné výrobě,“ popisuje Květa Vinklátová, radní pro řízení resortu kultury, památkové péče a cestovního ruchu. „Výrobní postupy zůstávají i po sto letech téměř stejné a foukání perliček je, stejně jako v minulosti, závislé spíše na zručnosti a zkušenostech foukače, než na dokonalé technologii. Montáž ozdoby je pak výlučně rukodělná,“ pokračuje radní.

Nominovaný prvek se v současnosti vyskytuje na území České republiky pouze v obcích Poniklá, Hrabačov, Mostek, Roprachtice, Roztoky u Jilemice, Semily, Bozkov a Cimbál v pohořích Krkonoše a Jizerské hory.

„Rozhodně se jedná o světový unikát. Věřím, že toto jedinečné zpracování skla posílí zájem o tradiční řemesla, ještě více zviditelní náš kraj a obohatí seznam UNESCO. Nominace musí být podána do konce března,“ dodává radní Květa Vinklátová.

Bc. Dědková Markéta
marketa.dedkova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324
Mobil: 739541624