Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V Desné opět přivítají dřevosochaře

Šírová Květa

podpora odborného vzdělávání, administrace portálu EDULK.cz

  • 17. 05. 2017 08:45

Sdílet článek

Tradiční Dřevosochání motorovou pilou bude v týdnu od 22. do 27. května hostit Desná v Jizerských horách. Letošní již 16. ročník Sympozia Desná bude věnován organizaci Svítání, která provozuje hiporehabilitaci. Část výtěžku benefiční aukce vytvořených dřevěných soch pak půjde na starokatolickému kostelu Nanebevstoupení Páně v Desné. Akce se koná za podpory Libereckého kraje.

 

„Letošní ročník sympozia budeme věnovat hyporehabilitaci. Na zahradě Riedelovy vily budou tak kromě dovedností dřevosochařů a dalších řemeslníků k vidění také živí koně, vycvičení právě pro hyporehabilitaci. Sobotní program zároveň spojujeme s dětským dnem. Pro děti je připraven naučný program, kde se dovědí jak o koníka pečovat nebo jak ho krmit,“ říká Lenka Neumannová, vedoucí Kulturního střediska v Desné a hlavní organizátorka sympozia s tím, že navíc mají připravený program v podobě tvůrčích dílniček pro školky a školy.

 

Mottem letošního ročníku je „Koně nám propůjčují křídla, která postrádáme…“ Od pondělka tak budou dřevosochaři v Desné vytvářet sochy z kmenů stromů, které budou nabídnuty k prodeji v sobotní aukci. Její výtěžek půjde organizaci Svítání. Akce vrcholí víkendovým programem, který v pátek navečer – od 18 hodin – odstartuje kapela Alastair s irskými a skotskými písněmi společně s taneční skupinou Divokej IR. Hlavní program připravili organizátoři na sobotu 27. května, kdy od 10 hodin budou k vidění ukázky tradičních řemesel, od 12:30 hodin jsou připraveny Hry s poníky pod vedením organizace Svítání. Hlavním bodem programu je aukce vytvořených soch od 17 hodin. A celé sympozium uzavře od 21 hodin již tradiční večerní vernisáž při svíčkách.

 

Historie Sympozia Desná – Dřevosochání motorovými pilami

 

Sympozium se v Desné koná již od roku 2002. I. ročník probíhal v době konání Velké desenské poutě, což se stalo tradicí pro všechny následující ročníky. Desenského 1. ročníku Sympozia se účastnilo celkem 12 umělců z různých koutů Čech a Moravy. Podobný počet se účastní každý rok.

Od II. ročníku bylo vždy vyhlášeno téma dřevosochání (Přírodní živly, Přinášíme radost malým, slabým a handicapovaným, Pomozte Kapce naděje, Pro Jizerky ještě krásnější, Spojme svá srdce pro nemocné ruce, Protržená přehrada…).

V roce 2005 se konala první aukce soch a plastik. Od tohoto IV. ročníku je aukce pravidelnou součástí dřevosochání. Koná se vždy v sobotu, a tedy zakončuje celý dřevosochařský program. Výtěžek je pak věnován na dobročinné účely, akce má vždy benefiční charakter. Výtěžek akce byl věnován například Oddělení dětské psychiatrie Krajské nemocnice v Liberci, Nadačnímu fondu Kapka Naděje, Sdružení rodičů a přátel zdravotně postižených a handicapovaných dětí DIANA, Nadaci pro záchranu a obnovu Jizerských hor, Červenému kříži v Jablonci nad Nisou, Asociaci rodičů a přátel zdravotně postižených dětí v Jablonci n/N, Ústavu chirurgie ruky a plastické chirurgie ve Vysokém nad Jizerou, Protržené přehradě a dalším.

Od roku 2006 je při závěrečné vernisáži při svíčkách promítán film o celém týdenním průběhu sympozia.

 

 

Přehled výtěžků aukcí jednotlivých ročníků:

 

2005            38 900,-

2006            64 287,-

2007            56 080,-

2008           173 910,-

2009           152 536,-

2010            86 240,-

2011           106 100,-

2012           118 536,-

2013            73 290,-

2014           177 780,-

2015            81 012,- 

2016            187 320,-

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky