Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

V Prysku mohou slavit, obec v srpnu dostane titul Vesnice roku Libereckého kraje 2016

30. 06. 2016

Vítězem krajského kola soutěže Vesnice roku 2016 v Libereckém kraji je obec Prysk na Českolipsku. Hodnotitelská komise ocenila zejména komplexní přístup k celkovému rozvoji obce v oblasti vzdělávání, mládeže, spolkového života a životního prostředí. Na výbornou ohodnotila fungování školy, spolků a využití turistického potenciálu obce.

„V Libereckém kraji se do letošního už 22. ročníku soutěže přihlásilo 17 obcí. O prestižní titul Vesnice roku 2016 usilovalo šest obcí z Liberecka, tři obce z Jablonecka a po čtyřech ze Semilska a Českolipska. Krajská hodnotitelská komise při jednotlivých návštěvách posuzovala několik oblastí, např. koncepční dokumenty, společenský život, aktivity občanů, podnikání, zajímala se o občanskou vybavenost, inženýrské sítě, úspory energií, hodnotila přírodní prvky a zeleň v obci nebo připravované záměry,“ uvádí Vít Příkaský, krajský radní pověřený řízením resortu rozvoje, který společně s ostatními subjekty soutěž v Libereckém kraji pořádá.

Desetičlenná komise hodnotitelů zavítala během pěti červnových dnů do všech přihlášených obcí. Jejich úkolem bylo připravit prezentaci maximálně na dvě hodiny. Porota hodnotila způsob prezentace obce, přičemž body mohli soutěžící nasbírat i například materiály, které obce předložily společně s přihláškou do soutěže. Nejlépe si vedl právě Prysk.

„Obec Prysk za vítězství v krajském kole získá vedle zlaté stuhy a postupu do republikového finále také finanční ocenění ve výši 1.000.000 Kč. Slavnostní vyhlášení, na které se velmi těším, se uskuteční 10. srpna na domácí půdě vítěze,“ dodává Vít Příkaský.

Na přelomu srpna a září navštíví Prysk celostátní komise soutěže, která následně ze třinácti finalistů vybere letošního vítěze. Nositel titulu Vesnice roku 2016 bude vyhlášen 17. září na Jarmarku venkova v Luhačovicích. 

V soutěži Vesnice roku jsou každoročně udělována i další ocenění, spojená s možností dotace z Programu obnovy a rozvoje venkova ve výši 300 tisíc Kč. Modrou stuhu za společenský život získala obec Kruh ze Semilska, bílou stuhu za činnost mládeže získal liberecký Dlouhý Most. Oranžová stuha za spolupráci obce se zemědělským subjektem putuje do obce Svijany na Liberecku a zelenou stuhou za péči o zeleň a životní prostředí se budou moci pochlubit v Tatobitech, které se nachází také na Semilsku.

Umístění účastníků krajského kola soutěže Vesnice roku 2016 v Libereckém kraji

Zlatá stuha – krajský vítěz
Prysk (okres Česká Lípa)

Modrá stuha – za společenský život
Kruh (okres Semily)

Bílá stuha – za činnost mládeže
Dlouhý Most (okres Liberec)

Zelená stuha – za péči o zeleň a životní prostředí
Tatobity (okres Semily)

Oranžová stuha – za spolupráci obce a zemědělského subjektu
Svijany (okres Liberec)

Skokan roku
Heřmanice (okres Liberec)

Ocenění za rozvoj venkova
Zlatá Olešnice (okres Jablonec nad Nisou)

Cena naděje pro živý venkov - ocenění za místní spolkový život a občanskou společnost
Chuchelna (okres Semily)

Diplom za moderní knihovnické a informační služby
Zahrádky (okres Česká Lípa)

Diplom za vzorné vedení obecní kroniky
Velký Valtinov (okres Česká Lípa)

Zlatá cihla v Programu obnovy venkova za příkladné stavby na venkově, realizované v duchu Programu obnovy venkova:
Kategorie A
Loučky (okres Semily) - Sokolovna v Loučkách

Kategorie B
Kobyly – (okres Liberec) - Základní škola v Kobylech

Kategorie C
nebyla udělena

 

Autorem fotografie je Tomáš Čmuchálek

Bc. Dědková Markéta
marketa.dedkova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324
Mobil: 739541624