Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Vrchol sezóny orientačních běžců: Těžký terén Jizerských hor láká tisíce závodníků

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 07. 09. 2016 15:01
  • Rozvoj

Sdílet článek

Nejlepší orientační běžci z celé České republiky se o víkendu 9. -10. září sjedou do Jizerských hor. V lesích obklopujících hrabětický ski areál Severák je čekají dva vrcholné závody letošní sezóny. Sobotní běh je zároveň zařazen do světového žebříčku.

Dvoudenní sportovní klání pořádá oddíl orientačního běhu Tatran Jablonec nad Nisou. Přihlášeno je téměř dva tisíce závodníků. „Ti nejlepší budou bojovat o umístění v celorepublikovém žebříčku A. Současně bude probíhat závod českého žebříčku B, tedy jakési druhé ligy, jíž se mohou zúčastnit všichni ostatní závodníci,“ přibližuje ředitel závodu Zdeněk Zuzánek.

Závody orientačních běžců jsou tradičně rozděleny podle věkových kategorií. „Nejmladším závodníkům v žebříčku je okolo deseti let. Nejstarším přes osmdesát,“ popisuje Zuzánek s tím, že veteránské kategorie jsou pro velký zájem odstupňované po pěti letech.

Terény v okolí Jablonce nad Nisou jsou mezi orientačními běžci vyhlášené zejména svojí náročností. „Závodníky čeká obtížný závod. Lesy jsou plné skal, srázů i terénních nerovností. Pohyb ztěžuje i husté borůvčí a kamenitý povrch,“ láká Zuzánek.

Na oba dva dny připravil jeho tým i jednu trať pro širokou veřejnost. „Každý, kdo zatím s orientačním během nemá zkušenosti, se může přihlásit do kategorie P, tedy příchozí. Je postavena tak, aby si práci s mapou a orientaci v terénu mohl vyzkoušet i naprostý nováček,“ slibuje Zuzánek.

Více informací o závodech najdete na: http://tatran.org/cp2016/cs/

Zajímavosti:

  • Zúčastní se řada reprezentantů, která se nedávno zúčastnila mistrovství světa (Jan Procházka, Jan Šedivý, Pavel Kubát, Miloš Nykodým, Denisa Kosová, Adéla Indráková, Jana Knapová)
  • Startuje i polský závodník Wojciech Dwojak, který je ředitelem OB při World Games 2017 ve Wroclavi
  • Speciální mapa, která je na orientační běh potřeba, byla v této lokalitě naposledy v roce 1984
  • Mapa pokrývá prostor cca 7,5 km2, byla tvořena kartografy skoro celý rok
  • Jedná se o druhé největší letošní závody v ČR
  • Závod byl podpořen statutárním městem Jablonec nad Nisou a Libereckým
    krajem
  • Dominanta mapy, Slovanka, je nejstarší kovová rozhledna v Čechách

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky