Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Vyjádření hejtmana LK k článku z MF Dnes ze dne 6.10. 2015

tiskový mluvčí

  • 07. 10. 2015 18:02

Sdílet článek

Opakuji a zdůrazňuji, že mé obvinění z údajného přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby pokládám od počátku za nespravedlivé, žádný úplatek jsem nevzal.

Údajné nové informace, opět uniknuvší z vyšetřování, které se objevily v souvislosti s vyšetřováním přestavby kostela Máří Magdaleny v Liberci, v MF Dnes 6. 10. 2015, se mé osoby netýkají. Neznám ani většinu osob obviněných v této kauze.

Nebyl jsem u schvalování dotací na tento projekt, ani u žádného dalšího schvalování financování tohoto projektu. Předsedou Regionální rady ROP Severovýchod jsem byl od 7. 12. 2012 do 30. 11. 2014, kdy jsem na funkci rezignoval. V pozici předsedy jsem nikdy neměl možnost ani důvod projekt zkontrolovat, a to až do chvíle, než po provedené kontrole, která ukázala pochybení.

Časová osa projektu Centrum podpory Geotermálního využití energie:

26. 10. 2010 – registrace žádosti o dotaci z ROP Severovýchod

25. 3. 2011 – projekt schválen Výborem RR regionu soudržnosti Severovýchod k poskytnutí dotace z ROP Severovýchod

28. 4. 2011 – podepsána smlouva o poskytnutí dotace

10. 5. 2013 – výbor odsouhlasil pokračování projektu s tím, že financování bude provedeno až po jeho dokončení. Zpřísnil podmínky financování projektu.

3. 3. 2014 – výbor odsouhlasil změnu financování projektu. Zároveň rozhodl, že bude provedena kontrola již prostavěného projektu.

11. 7. 2014 – zahájena kontrola na místě realizace

23. 9. 2014 – závěry kontroly ukázaly mnohá porušení smlouvy o poskytnutí dotace a z toho důvodu nebyla proplacena a byla zastavena

Na projektu nebyla vyplacena ani koruna z evropských fondů.

V případu se cítím od počátku nevinen a účelově dehonestován. Způsob informování o celé kauze nepříznivě poukazuje zejména na stav české justice a některých orgánů činných v trestním řízení. Znepokojuje mě situace, kdy já nesmím o informacích ze spisů hovořit a jsem vázán mlčenlivostí a přitom je mají volně k dispozici média. K tomuto, z mého pohledu nepřijatelnému úniku informací z průběhu vyšetřování, přitom dochází opakovaně.

Vytrvalé spojování mého jména s případem považuji v současné době za cílenou mediální reakci na mé prohlášení, že chci znovu kandidovat v krajských volbách a obhajovat pozici hejtmana, na podzim roku 2016. 

Opakuji, že mé obvinění z přijetí údajného úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby pokládám od počátku za nespravedlivé, žádný úplatek jsem nevzal.

Martin Půta
hejtman Libereckého kraje

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky