Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Vyjádření zástupce hejtmana Ing. Karla Dolejšího, pověřeného řízením ekonomického resortu, k aktuálním otázkám letošní podoby financování krajů, čerpání finančních prostředků na činnost Krajského úřadu Libereckého kraje

  • 22. 06. 2001 01:00

Sdílet článek

[id:25|autor:|email:|telefon:|mobil:|aktualizace:]

Ing. Karel Dolejší : "Pravděpodobně nikdo nepochybuje o tom, že transformace veřejné správy musí projít přechodným obdobím. Ale i v této fázi stát jako garant musí stanovit a projednat s kraji základní pravidla. V současné etapě je hospodaření kraje prakticky identické s podmínkami jaké mají státní příspěvkové organizace. Součástí zákona o státním rozpočtu na rok 2001 je samostatná část, která upřesňuje výši účelových dotací jednak na zastupitelstvo kraje, jednak na fungování krajského úřadu." Se znalostí těchto východisek stanovili v době tvorby koaliční dohody její zástupci hranice pro rozvoj struktury úřadu.

"Přestože ministerstvo financí ve svém rozpočtovém opatření, kterým uvolňuje prostředky pro činnost libereckého krajského úřadu ve výši 45,134 mil. Kč, upřesňuje jejich čerpání limitem ročních mzdových prostředků na pracovníka ve výši 200 tisíc Kč a limitem na ostatní provozní náklady částkou 244 tisíc Kč, již v závěru ledna zpracovali úředníci ministerstva materiál, který nemá v předchozích rozhodnutích oporu. Objevila se zde částka 206 mil. Kč jako dostačující pro vybavení zaměstnanců všech krajských úřadů. Jedná se asi o 80 tisíc na jednoho úředníka," upřesňuje Dolejší. Liberecký kraj patřil mezi ty, které již v závěru roku mohly uvažovat o vybavení dokončované budovy a také již některé prostředky v závěru roku čerpal. Stanovisko kraje prezentuje zástupce hejtmana takto: "Doufám, že těchto nesystémových opatření bude nadále minimálně. V době schválení rozpočtu jsme již o postupu ministerstva věděli a částku, která překračuje 10 % původní účelové dotace, jsme pojali do rozpočtu jako zatím nečerpatelnou rezervu. Přestože jsme se snažili jednat nejen s ministerstvem, ale využili i jarního zasedání rozpočtového výboru parlamentu, který v Liberci zasedal, neuspěli jsme."

"Před časem se v mediích objevily zprávy, že neuvážená mzdová politika ohrožuje rozpočet kraje. Situace je poněkud mylně prezentována. Skutečně mzdové náklady tvoří více než 50 % rozpočtu vlastního krajského úřadu. Jako takové musí být přísně sledovány. Je nutné si však uvědomit, že vzniká nový orgán a vzniká od shora. Po schválení radou bylo rozhodnuto, že nám jde o získání co možná nejkvalitnějších pracovníků do čela jednotlivých odborů a zkušení a odborně zdatní nejsou na pracovním trhu levní. Moji kolegové v radě jsou garanty, že takové pracovníky pro odvětvově příslušné odbory získali. Problém je dle mého názoru jinde. Přijímání pracovníků jednak ne vždy koresponduje s předávanými kompetencemi a probíhá v době, kdy teprve dokončujeme průzkum situace v jednotlivých odvětvích. Nejsem vždy přesvědčen, že směrná čísla stanovená z centra odpovídají potřebám a v tomto případě se s preventivní opatrností rád nechávám přesvědčovat. Zatím přesvědčen o nutném počtu nejsem, naopak mohu prohlásit vzhledem k tomu, že úřadu chybí již pouze poslední skupina řadových pracovníků a tak mzdový objem schválený zastupitelstvem pro rok 2001 nebude překročen," rozebírá Dolejší.

"Zatím je nový orgán veřejné správy na úrovni kraje prezentován dosti nevyváženě, není to vinou, že informace z oblasti ekonomiky jsou dosud spíše popelkou: Každá vznikající struktura by měla nejprve dokonale problematiku poznat a následně schválit koncepci dalšího rozvoje.V našem případě po konsensu v zastupitelstvu kraje a tyto závěry lze očekávat na jednáních v zastupitelstva v II. pololetí 2001. Na rozdíl od svých kolegů jsem vázán stručnou a často šedivou řečí čísel. Dokud nebudeme mít kupř. zcela jasno, kam chceme vést zdravotnictví, považuji za kontraproduktivní, když po nesporně nutné seznamovací návštěvě v nemocnici se v tisku objeví veřejný příslib podpory stamiliónových investic. Vznik krajů nepřináší do finančních vztahů nové prostředky, ale měl by přinést jejich šetrnější využívání s lepší znalostí regionálních potřeb. Jako starosta jsem sledoval s nedůvěrou, když úspěšnost kupř. protidrogové politiky byla vykazována výší uvolněných prostředků a přitom zájmové a sportovní kroužky nabízející mimoškolní aktivity pro mládež zanikají z nedostatku prostředků a prostorů pro svoji činnost," končí svou úvahu zástupce hejtmana Ing. Karel Dolejší.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky