Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Výstava iQLANDIE potrvá na kraji do konce března. Přijďte si s dětmi zahrát i zapřemýšlet!

Mgr. Langer Jiří

  • 04. 03. 2015 13:37
  • Školství

Sdílet článek

Výstava Historie, současnost a budoucnost iQLANDIA, o.p.s., která začala ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje, U Jezu, v Liberci 2. března potrvá do 27. března. Výstavu zahájila krajská radní pro školství Alena Losová, která pozvala do budovy kraje všechny mladší i starší děti i s rodiči, aby si vyzkoušeli na několika názorných pomůckách, co je podle věku čeká v iQPARKU nebo iQLANDII.

„Vědu a techniku na školách budeme i nadále podporovat,“ zdůraznila radní s tím, že vystavující instituce představuje nejmodernější didaktické pomůcky a vybavení, které mohou k polytechnickému vzdělání děti více přitáhnout.

Ředitel iQLANDIE Pavel Coufal ve svém úvodním slově informoval, že výstava na kraji je expozicí zejména obrazovou, doprovozenou texty, ale zajímavé jsou i interaktivními exponáty. 

„Mapujeme významné milník od prvopočátků datujících se od roku 2004 vznikem Muzea zábavného poznávání s plochou 200m2. Pokračujeme rozšířením plochy na 1.600 m2 a změnou názvu na iQPARK v 2007, přistavením dvou pater iQPARKU s celkovou plochou 3.000 m2 a roční návštěvností 150.000,“ řekl ředitel s tím, že návštěvnost iQLANDIE už překročila 350.000 návštěvníků.

Dalším významným bodem je podle něj v roce 2009 příprava projektu vybudování nového science centra iQLANDIA a Planetária. Jednotlivé fáze projektu od poklepání na základní kámen, výstavby až po otevření na konci března 2014.

Představení prostor centra, jednotlivých expozic, Planetária a doprovodných programů v laboratoři, auditoriu, expozicích a Planetáriu, pro školy a širokou veřejnost.

„Zajímavým tématem výstavy jsou i použité moderní technologie, jako je rekuperační jednotka, solární kolektory, fotovoltaické panely, tepelná čerpadla nebo třeba leštěný asfalt,“ vypočítal ředitel.

Přeměna iQPARKU v průběhu roku 2015 na moderní dětské muzeum zaměřené na děti od 2 do 10 let bude mladším návštěvníkům vysvětlovat hravou formou svět kolem nás.

Součástí budoucích vizí společnosti iQLANDIA, o.p.s. je založení Pedagogického centra, určeného dalšímu vzdělávání pedagogických pracovníků, Technologického centra se špičkově vybavenými laboratořemi a dílnami pro výuku škol.

 P.S: Účastníci vernisáže, malí i velcí, si hráli jako malé děti. Zkuste to také! (viz foto v příloze) 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky