Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Za první čtvrtletí v ČR o šestinu méně mrtvých 30% pokles těžce zraněných, o 8 procent méně zraněných lehce

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 13. 04. 2017 17:23
  • Doprava
  • Rozvoj

Sdílet článek

V Libereckém kraji stejně jako loni tři mrtví, méně těžce i lehce zraněných. Nejvíce mrtvých v Jihomoravském kraji, nejméně na Liberecku a Karlovarsku. Razantní pokles obětí nehod s přítomností alkoholu. O polovinu méně mrtvých na železničních přejezdech

Na silnicích Libereckého kraje došlo v březnu ke 258 dopravním nehodám, při nichž zahynul jeden člověk, jedna osoba byla zraněna těžce a 68 lidí lehce. Během prvního čtvrtletí letošního roku došlo na území kraje celkově k 963 dopravním nehodám vyšetřovaným Policií ČR. Zahynuli při nich 3 lidé, z toho 2 na Semilsku a 1 na Českolipsku. Dalších 7 lidí bylo zraněno těžce a 207 lehce. „Oproti loňskému roku přibylo nehod, a to o 55. Počet jejich obětí se meziročně nezměnil, naopak o 14 poklesl počet zraněných těžce a o 20 zraněných lehce,“ upřesňuje Vlasta Suchánková, vedoucí oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství PČR Libereckého kraje. S alkoholem či drogami se vyšetřující policisté setkali u 47 nehod. To je méně o 4 případy. Na rozdíl od loňského roku při nich nikdo nezemřel, těžce zraněny byly dvě osoby, stejně jako v roce 2016. „Meziročně se o 19 snížil počet nehod zaviněných zvěří či domácími zvířaty. Celkově tak došlo k 124 takovým událostem, všechny se obešly bez obětí na životech i bez zraněných,“ uvádí Jan Polák, koordinátor bezpečnosti silničního provozu Libereckého kraje.  

Celostátně méně mrtvých i zraněných, ovšem motocyklistům se nedařilo

Během prvních tří měsíců letošního roku šetřila Policie ČR celkově 23 069 dopravních nehod, při kterých přišlo o život 88 osob, přičemž v lednu zemřelo 30, v únoru 27 a březnu 31 z nich. Dalších 343 jedinců utrpělo zranění těžké a 4 335 lehké. Meziročně se zvýšil počet nehod o 1 017 (tedy o 4,6 %). Naopak výrazně poklesly počty usmrcených – o 18, tedy o 17 procent. Rovněž tak zaznamenaly statistiky nehod o 145 méně těžce zraněných (pokles o 29,7 procenta) a o 382 se snížil počet zraněných lehce (pokles o 8,1 procenta). Počet úmrtí, ke kterým došlo v souvislosti s nehodami, byl nejnižší od vzniku samostatné České republiky. Naopak nejvíce mrtvých – 305 – bylo v roce 1994.

Nejčastěji umírali řidiči osobních vozidel a jejich spolucestující (45 případů), dále pak chodci (22), cestující v nákladních vozidlech (8), cyklisté (6), motocyklisté (6) a rovněž tak jeden cestující v autobusu. Nejvíce lidí přišlo o život vinou řidičů osobních vozidel (64). Šoféři nákladních automobilů zavinili smrt 16 lidí, cyklisté 3, stejně jako motocyklisté, a vinou řidiče autobusu zahynula jedna osoba. Meziročně zemřelo méně osob cestujících v osobních vozech, a to o 11. Rovněž tak o 12 poklesl počet usmrcených chodců. Počet obětí z řad cyklistů se meziročně nezměnil. „Naopak se zvýšil počet mrtvých motocyklistů. Zatímco loni zahynuli 3, letos jich bylo již 6. Polovina z nich zahynula vlastní vinou, ovšem z poloviny zemřeli cizím zaviněním,“ uvádí Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti. O jednoho mrtvého více bylo i z řad pasažérů v nákladních vozidlech a oproti loňskému roku zemřel i jeden cestující v autobusu.   

Nejčastěji zabíjela nepřiměřená rychlost jízdy, a to ve 36 případech. Z důvodu nesprávného způsobu jízdy zahynulo 29 lidí, nedání přednosti připravilo o život 15 osob. V obci zahynulo 31 (snížení o 28 procent), mimo obec 57 osob (snížení o desetinu). Meziročně více obětí bylo zaznamenáno u nehod, ke kterým došlo na silnicích II. a III. třídy, naopak méně se umíralo na místních komunikacích, silnicích I. třídy a dálnicích. Alkohol měl na svědomí jeden lidský život, což je o 12 méně než loni. Na rozdíl od roku 2016 si letos jízda pod vlivem drog vyžádala jednu oběť.

O polovinu méně mrtvých na železničních přejezdech

Drážní inspekce uvádí, že na železničních přejezdech došlo během prvního čtvrtletí letošního roku ke 38 střetům, při nichž 8 lidí zahynulo a dalších 14 bylo zraněno. Počet těchto událostí se meziročně snížil o 10, o 8 méně bylo mrtvých a o 3 poklesl počet zraněných.

V pěti krajích meziročně více mrtvých

Nejvíce mrtvých zaznamenaly statistiky nehod v krajích Jihomoravském (11), Jihočeském a Středočeském (shodně po 9) a Plzeňském a Ústeckém (shodně po 8). Oproti roku 2016 usmrcených přibylo v krajích Jihočeském, Ústeckém, Jihomoravském, Zlínském a Karlovarském. Více těžce zraněných bylo na jihu Čech, počty lehce zraněných narostly v krajích Královéhradeckém, Jihomoravském a Olomouckém. „Liberecký kraj (spolu s krajem Karlovarským) zaznamenal v rámci České republiky během prvních tří měsíců roku 2017 nejméně obětí nehod. Rádi bychom tento trend udrželi po celý letošní rok. Budeme proto i nadále zvýšenou pozornost preventivním aktivitám zaměřeným na nejrizikovější skupiny účastníků silničního provozu, tedy děti a mládež, motocyklisty a chodce,“ uzavírá Marek Pieter, náměstek hejtmana, řízení rezortu dopravy, investic a veřejných zakázek.    

Bližší informace podají:
Roman Budský
Tým silniční bezpečnosti, dopravní expert          
tel.: 776 195 576         
e-mail: budsky.roman@volny.cz

Jan Polák
koordinátor bezpečnosti silničního provozu Libereckého kraje
tel.: 776 844 388
e-mail:  jan.polak@bezpecnenasilnicich.cz

Zpracoval Tým silniční bezpečnosti na základě podkladů Drážní inspekce a Policie ČR. 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky