Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zástupcem Libereckého kraje na jednání valné hromady KNL bude hejtman Martin Půta

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 26. 05. 2015 16:00
  • Rozvoj
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Jedním z bodů 5. zasedání Zastupitelstva Libereckého kraje 26. května bylo zmocnění zástupce kraje pro jednání valné hromady Krajské nemocnice Liberec, a.s. (KNL), která se bude konat 26. června 2015. Zastupitelstvo se v tomto bodu také zabývalo záměrem možné spolupráce mezi Krajskou nemocnicí Liberec (KNL) a Nemocnicí v Semilech.

Youtube video

Liberecký kraj obdržel pozvánku na valnou hromadu KNL, podle zákona o krajích je nutné na toto jednání zmocnit zástupce za Liberecký kraj. Po projednání zastupitelé delegovali jako svého zástupce hejtmana Martina Půtu. Na programu valné hromady KNL bude mimo tradičně projednávaných bodů právě i záměr spolupráce obou nemocnic, a to včetně potenciálního vstupu KNL jako minoritního společníka.

„My rozhodně chceme semilské nemocnici pomoci najít strategického partnera, tak aby byla schopna zodpovědně zajistit účinnou, dostupnou a včasnou péči a byla ekonomicky efektivní,“ říká hejtman LK Martin Půta, který se již zúčastnil několika jednání ohledně budoucího směřování semilské nemocnice.

Liberecký kraj preferuje, aby nemocnice zůstala v síti veřejných zařízení. „Vždy jsem se hlásil k zachování nemocnic jako veřejných a dostupných zdravotnických zařízení. Jakékoliv řešení, které zachová dominantní vlastnictví města, je pro mě přijatelné a do budoucna udržitelné,“ doplňuje Petr Tulpa, krajský radní pro resort zdravotnictví.

Městská nemocnice v Semilech několik týdnů, bohužel neúspěšně, vyjednávala s vedeními jablonecké a jilemnické nemocnice. Na počátku května proto předstoupila před dozorčí radu Krajské nemocnice Liberec kvůli možné spolupráci. Podle starostky Semil Leny Mlejnkové se až nyní podařilo nalézt možnost, jak z komplikované situace, které semilská nemocnice měsíce čelí. „Naším cílem je zajistit dostupnou a kvalitní zdravotní péči nejenom v Semilech, ale i v celém našem regionu, a proto je nezbytná transformace nemocnice jako příspěvkové organizace na obchodní společnost. Prvním důležitým krokem bylo včerejší zasedání zastupitelstva, kdy zastupitelé města odsouhlasili založení společnosti s ručením omezeným. Nemocnice jako obchodní společnost může spolupracovat s jakýmkoli partnerem,“ uvádí starostka Semil Lena Mlejnková s tím, že současně zastupitelé města odsouhlasili zakladatelskou listinu.

Výhody spolupráce spatřuje Krajská nemocnice Liberec především v synergických efektech, které pomohou zlevnit provoz semilské nemocnice, ale také v oblasti medicínské a ošetřovatelské. „Po celou dobu jsme preferovali především spolupráci semilské nemocnice s jilemnickou nebo jabloneckou nemocnicí, které jsou si spádově blíže. Ve chvíli, kdy nedošlo k dohodě mezi nemocnicemi a ředitelka semilské nemocnice požádala dozorčí radu KNL o analýzu možné spolupráce, začali jsme se tím zabývat. Uvědomujeme si především nezbytnost zachování veřejného zdravotnictví v Libereckém kraji,“ přibližuje generální ředitel a předseda představenstva Krajské nemocnice Liberec MUDr. Luděk Nečesaný, MBA.

Semilská nemocnice si současně nechala zpracovat rámcové posouzení výhodnosti jednotlivých variant řešení její budoucnosti, a to včetně doporučení formy spolupráce. Výsledky společnosti Delloite by měly být k dispozici do konce května.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky