Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zastupitelstvo LK schválilo Program rozvoje kulturních institucí zřizovaných Libereckým krajem na léta 2014-2020

Mgr. Langer Jiří

  • 21. 10. 2014 17:21

Sdílet článek

 

Program rozvoje kulturních institucí zřizovaných Libereckým krajem na léta 2014-2020

Zastupitelstvo Libereckého kraje Liberecký kraje na svém 9. zasedání dne 21. 10. 2014 schválilo Program rozvoje kulturních institucí zřizovaných Libereckým krajem na léta 2014-2020. (viz příloha)

Liberecký kraj zřizuje celkem pět kulturních příspěvkových organizací. Jedná se o tři muzea (Severočeské muzeum v Liberci, Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě, Muzeum Českého ráje v Turnově), jednu vědeckou knihovnu (Krajská vědecká knihovna v Liberci) a jednu galerii výtvarného umění (Oblastní galerie Liberec).

„Hlavním cílem tohoto koncepčního materiálu, který úzce navazuje na Program rozvoje Libereckého kraje 2014-2020, je stručně popsat současný stav, zmapovat a jasně definovat rozvojové priority kulturních institucí v intervalu nadcházejících sedmi let,“ uvedla náměstkyně hejtmana LK Hana Maierová s tím, že tento interval je v souladu s novým programovacím obdobím, v rámci nějž bude možné řadu projektů a záměrů realizovat z prostředků EU. Soulad s krajskou koncepcí lze očekávat i jako podmínku pro čerpání dotačních prostředků.

Program vytyčuje tři obecné priority:

- péče o nemovitý majetek včetně energetických úspor

- využití bohatého sbírkového fondu k expozičním, výstavním a vzdělávacím účelům s cílem oslovení co nejširší veřejnosti.

- péče o sbírkové fondy jako významnou součást našeho kulturního dědictví včetně zajištění vhodných depozitárních prostor, odborného zpracování a vědecko-výzkumné činnosti

 

Hlavní priority kulturních institucí na léta 2014 – 2020:

 

  • Krajská vědecká knihovna v Liberci a Oblastní galerie v Liberci mají technické zázemí sanováno a kromě běžné údržby (v případě Krajské vědecké knihovny i větší opravy) se soustřeďují na vzdělávací programy a projekty, modernizaci technického vybavení a jeho doplňování i akviziční a vědeckovýzkumnou činnost.

 

  • Severočeské muzeum v Liberci a Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě stojí před řešením stavebně-technického stavu budov a zásadní modernizací expozic, které již neodpovídají současným trendům a potřebám. Jedinečnou příležitostí pro realizaci těchto záměrů se jeví příslušné priority IROP (Integrovaný regionální operační program). V aktuální verzi dokumentu patří prezentace muzejních sbírek mezi jednu z priorit pro období let 2014 – 2020. Prozatím jsou v návrhu IROP mezi možnými žadateli uvedena i krajská muzea. Úkolem Libereckého kraje je, aby byla tato možnost pro krajská muzea v programu zachována. Zároveň je nutné intenzivně pracovat na projektové přípravě, aby bylo možné v příštích letech fondu EU využít.
  • Muzeu Českého ráje v Turnově byly objekty v minulosti průběžně rekonstruovány a díky programům EU byla vybudována Klenotnice a Kamenářský dům. Prioritou pro následující období je vybudování horolezecké expozice, která by byla jedinečná v rámci České republiky. V září až říjnu 2014 budou dopracovány studie a bezprostředně by mělo navázat zpracování potřebné projektové dokumentace. V polovině roku 2015 je již možné očekávat vyhlášení prvních výzev programu přeshraniční spolupráce. Muzeum Českého ráje má na německé straně partnera, se kterým na tomto záměru dlouhodobě spolupracuje. V případě získání dotace by realizace mohla proběhnout již v roce 2016.
  • Viz také: http://youtu.be/WuhcpQb6uYA

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky