Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zemřel herec František Peterka

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 25. 11. 2016 14:05
  • Zastupitelstvo

Sdílet článek

V noci na pátek 25. listopadu zemřel známý herec František Peterka. Odešel ve věku čtyřiadevadesáti let, v libereckém Hospici sv. Zdislavy. Oblíbený představitel nejen pohádkového Krakonoše byl výraznou osobností Libereckého kraje. Za celoživotní přínos v oblasti divadla a filmu obdržel v roce 2009 i Poctu hejtmana Libereckého kraje.

František Peterka se narodil v roce 1922 v Praze. Od mládí se s oblibou věnoval sportu, a i když vystudoval obchodní školu a poté herectví na Pražské konzervatoři, jeho velkým snem vždy bylo stát se vzpěračem a reprezentovat svou zemi na olympiádě. Jeho herecký život byl úzce spjatý s libereckým Divadlem F. X. Šaldy a svůj komediální talent uplatnil i v mnoha populárních filmech. Namátkou jmenujme například snímky Zítra to roztočíme, drahoušku!, Co je doma, to se počítá, Jáchyme, hoď ho do stroje a další.

Zřejmě jeho nejpopulárnější televizní postavou se stal Krakonoš z hrané večerníčkové série Krkonošské pohádky, které patří k nejoblíbenějším pohádkovým příběhům několika generací.

Čest jeho památce!

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky