Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zemřela Marta Kottová. Žena, která svůj život zasvětila osvětě mládeže o holocaustu

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 19. 06. 2017 17:15
  • Rozvoj

Sdílet článek

V neděli 18. června zemřela v 88 letech Marta Kottová, žena, která přežila nacistické hrůzy. Svůj život věnovala osvětě nejen mládeže, aby se nezapomínalo na nelidské činy, které se děly za 2. sv. války. Byl to člověk akce, který když si vzal něco do hlavy, tak o tom dokázal přesvědčit své okolí. Energická a činorodá Marta Kottová sama organizovala mnoho akcí k obětem holocaustu. V roce 2016 obdržela Poctu hejtmana Libereckého kraje. Čest její památce!

Marta Kottová (22. 2. 1929, Černovice)
Marta Kottová se narodila v roce 1929 do židovské rodiny obchodníka s textilem Roberta Laše. Jako malá dívka se spolu s rodinou a starším bratrem přestěhovala do Prahy, kde se aktivně zapojilo do sokola a skautského hnutí. S příchodem nacismu se však její rodina dostala do úzkých. V roce 1941 byl její bratr Viktor deportován do tábora v Terezíně, kam o rok později Němci deportovali i tehdy jedenáctiletou Martu a její rodiče. V září 1944 celou její rodinu deportovali do vyhlazovacího tábora Auschwitz-Birkenau. Otec a matka byli posláni do plynové komory a Marta před Vánoci roku 1944 putovala přes koncentrační tábor Gross-Rosen do lágru v Mährensdorfu. Po osvobození se v květnu 1945 vrátila do Prahy, kde se shledala s bratrem Viktorem, který v dubnu téhož roku utekl. Později se dvakrát vdala, má syna Daniela, tři vnoučata a dvě pravnoučata. Žila v Liberci a aktivně šířila osvětu mezi mladé lidi, kterým vyprávěla o svých vzpomínkách na 2. sv. válku a koncentrační tábory.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky