Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Aktuální situace v Liberci ke COVID-19

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 01. 07. 2020 15:34
  • Covid-19
  • Magazín
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

V Libereckém kraji od začátku tohoto týdne přibylo 10 nových laboratorně potvrzených případů COVID-19. Tři z těchto případů souvisí s ohniskem v podnicích v „průmyslové zóně Liberec“ a navazující ubytovně, dva z nich odhalilo opakované testování v kolektivu ubytovny. Mimo toto ohnisko evidujeme několik jednotlivých případů a jejich aktivně vyhledané kontakty.

Jeden pozitivní případ evidujeme v MŠ v Jablonci nad Nisou. Nemocný nemá žádné klinické příznaky. Jedná se o dítě, rodinný kontakt o den dříve diagnostikovaného pozitivního případu. „V MŠ jsme provedli epidemiologické šetření a vyhledali úzké kontakty a to jak mezi dětmi, tak personálem. Těmto osobám jsme nařídili karanténní opatření a naplánovali odběry na PCR vyšetření. MŠ v tuto chvíli neprovozuje,“ říká MUDr. Jana Prattingerová, ředitelka odboru protiepidemického KHS LK.

Od pátku 19. 6. 2020 do dnešního dne přibylo v Libereckém kraji 57 laboratorně potvrzených případů. Nejvíce nemocných bylo diagnostikováno na začátku tohoto období. Od 22. 6. 2020 přibývaly pouze jednotky případů denně a to většinou úzké rodinné kontakty pozitivních osob.

Od počátku epidemie k  dnešnímu dni evidujeme celkem 261 potvrzených případů onemocnění COVID-19. Od 19. 6. 2020 bylo k odběru PCR vyšetření indikováno 765 osob.

Současná epidemiologická situace v Libereckém kraji není důvodem k mimořádným opatřením, nicméně bych ráda zdůraznila osobní odpovědnost každého z nás. Chování jednotlivců má velký vliv na šíření většiny infekčních nemocí a nyní může mít rozhodující podíl na dalším vývoji situace,“ dodává Prattingerová.

Stále platná zůstávají pravidla - důsledná hygiena rukou, respirační etiketa, dodržování odstupů, zvažování jakých akcí se účastnit. Není-li možné dodržet bezpečnou vzdálenost, není chybou použít roušku, i když nošení roušek nebude již povinné.

TISKOVÁ ZPRÁVA KHS LK

kontakt: Zuzana Balašová, 485 253 160

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky