Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Českolipské muzeum láká k virtuálním prohlídkám

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 25. 02. 2021 14:23
  • Kultura

Sdílet článek

Celosvětová pandemie koronaviru zasáhla kromě jiného také oblast kultury. Koncerty a divadelní představení se odehrávají online, na internet se přesunuly také výstavy. K virtuálním prohlídkám láká i Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě.

Tato českolipská kulturní instituce je dočasně uzavřena nejen kvůli aktuální covidové krizi, ale také kvůli výměně oken, která se tu v rámci rozsáhlé rekonstrukce letos uskuteční. „Muzeum je sice mimo provoz, neznamená to ale, že by se u nás přestalo pracovat. Nechceme přijít o kontakt s veřejností, a proto představujeme naše projekty na našich internetových stránkách,“ uvedl ředitel muzea Zdeněk Vitáček.

Webová prezentace se dělí do dvou sekcí: Zapomenuté příběhy a Virtuální výstavy; v každé z nich se nový příspěvek objeví zhruba jednou měsíčně. Mezi zapomenutými příběhy se lze dozvědět zajímavosti zatím o deseti tématech. Nesou názvy Móda zimních sportů, Zimní sporty na Českolipsku, Čertovské pověsti či Výtvarná sympozia v České Lípě. Více je k vidění na odkazu Zapomenuté příběhy - Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě (muzeumcl.cz).

Sekce výstav přináší kupříkladu přehlídku minerálů z oblasti Ještědského hřbetu, ukázky děl čtyř desítek regionálních výtvarníků, která se prezentují na českolipských plakátovacích plochách či vhled do života českolipské dívky Hildy Ulbrichtové na počátku minulého století; její snímky se dochovaly v muzejních sbírkách. Pro další zajímavosti stačí přejít na odkaz Virtuální výstavy - Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě (muzeumcl.cz).

Pracovníci muzea by rádi získali od virtuálních návštěvníků zpětnou vazbu. „Budeme rádi, když nám napíší, jak se jim výstavy líbí. Mohou též poslat téma, které je zajímá a jemuž bychom se třeba mohli věnovat v některé další virtuální výstavě,“ poznamenal Vitáček. Kontaktní e-mail je virtualnimuzeum@muzeumcl.cz.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky