Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Chodby historické secesní budovy umělecké průmyslovky v Turnově se opět blýskají

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 06. 05. 2021 10:30
  • Rozvoj
  • Školství

Sdílet článek

Dlouhá desetiletí žáci a pedagogové Střední uměleckoprůmyslové školy a Vyšší odborné školy v Turnově (SUPŠ a VOŠ) chodili po nevyhovující dlažbě ze začátku 20. století. To je však minulostí. Projekt z evropských dotací za 1,8 milionu korun umožnil rekonstrukci podlah. Překrásná dlažba ze Španělska nahradila již technicky nevyhovující povrch chodeb secesní kulturní památky.

Šperkařská škola založená v roce 1884, všeobecně známá jako „Šperkárna“ sídlí od roku 1908 v nově postavené secesní budově. Kulturní památka je v postupných krocích rekonstruována a po zdařilé fasádě přišly na řadu podlahy chodeb. Ty byly bezpečnostním technikem označeny za nebezpečné, tudíž vedení školy požádalo zřizovatele o její výměnu. Zvláště pak, když po chodbách chodí nejen žáci a pedagogové školy, ale i řada návštěv a exkurzí, jejichž členy jsou malé děti a osobnosti domácí i zahraniční.

V roce 2020 se podařilo získat finanční prostředky z dotace a v prosinci téhož roku odstartovat rekonstrukci. Památkáři vybrali druh a dekor dlažby, která se však na cestě ze Španělska opožďovala, a po odstranění staré dlažby se objevily problémy v podobě nezpevněného povrchu a propadnuté podlahy ve vrcholu klenby v suterénu budovy. Protože každá situace přináší i výhody, tak distanční výuka usnadnila organizaci rekonstrukce takového rozsahu, která by byla v plném provozu podstatně složitěji proveditelná.

„Dík patří zřizovateli, projektantům, zhotovitelům, ale i uklízečkám školy, které si užily svoje během celé akce. A to nás čeká ještě malování. Veliký dík všem,“ uvedla Jana Rulcová, ředitelka školy.

„Každá škola by měla mít vyhovující zázemí a pro školu s uměleckým zaměřením sídlící v památkově chráněné budově je inspirativní prostředí zvláště důležité,“ uvedl Dan Ramzer, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Následujícím krokem postupné rekonstrukce bude střecha nové budovy, která je plánována od května do září tohoto roku.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky