Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Do letošního ročníku Soutěže Karla Hubáčka se přihlásilo téměř padesát staveb

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 02. 07. 2020 15:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

Nová knihovna v Hrádku nad Nisou, revitalizace areálu pivovaru ve Cvikově, obnova hradu Valdštejn či nové sídlo společnosti Lasvit v Novém Boru. To jsou některé ze 48 staveb, přihlášených do architektonické Soutěže Karla. Nyní si lze prohlédnout přihlášené stavby na webu soutěže www.stavbaroku.lk a na výstavě v předsálí sídla Krajského úřadu Libereckého kraje. Do 17. srpna lze také hlasovat online pro kandidáty na Cenu veřejnosti.

I přes komplikace způsobené jarní koronavirovou pandemií se tak podařilo navázat na loňský úspěšný ročník. Přihlášené budovy jsou z širokého spektra — od soukromých obytných domů přes veřejné objekty, jakými jsou knihovny a zařízení sociálních služeb, až po unikátně řešené průmyslové stavby.

„Architektura na nás působí každý den a ovlivňuje vnímání prostředí, ve kterém se pohybujeme. Je-li dobrá, pak může zlepšit úroveň našeho života. Soutěží Karla Hubáčka chceme podpořit stavebníky, investory, projektanty a architekty v jejich snaze o kvalitní návrhy a stavby,” uvedl Michal Kříž, krajský radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánování.

Kromě webu a facebookového profilu soutěže se přihlášené stavby představí také na výstavě, jež bude během léta putovat po kraji. Do 12. července je na krajském úřadu, od 13. do 24. července bude v obchodním centru Forum Liberec, mezi 24. červencem a 8. srpnem v jabloneckém Centralu a poté na dalších místech.

Porota, složená ze zástupců odborných organizací z řad stavebníků a architektů, stejně jako partnerů, kteří se do soutěže zapojili, udělí ceny ve čtyřech kategoriích. První a hlavní z nich je Cena Karla Hubáčka, udělená za nejzajímavější stavbu nebo úpravy veřejného prostoru a krajiny. Dalšími jsou Cena za inovaci udílená za výjimečné návrhy, Cena junior pro studenty, věnující se stavebnictví a architektuře a ocenění pro významnou osobnost v oboru stavebnictví. Vyhlášení výsledků se uskuteční 10. září.

Soutěž Karla Hubáčka se koná letos již pošestnácté. Smyslem soutěže je vyzdvihnout úspěšné nebo zajímavé stavby a šikovné žáky, studenty, projektanty, architekty, zkrátka talenty v oblasti stavitelství, architektury a řemesla z celého Libereckého kraje. Vloni zvítězila novostavba mateřské školy Nová Ruda ve Vratislavicích nad Nisou architektů Petra Stolína a Aleny Mičekové.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky