Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Festival Den architektury v říjnu zamíří i do Libereckého kraje

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 24. 09. 2020 14:07

Sdílet článek

Moderní architektura i historické skvosty, budovy známé i stojící v pozadí pozornosti, ale i celé osady a čtvrti se stanou od 1. do 7. října cílem desátého ročníku festivalu Den architektury. Pestrý program, který nabízí přes 300 akcí ve více jak stovce měst a obcí v Čechách i na Slovensku zve na místa veřejnosti běžně nepřístupná nebo je představuje v nových souvislostech.

„V letošním roce chceme poukázat na úlohu architektury i urbanismu ve společnosti, ať už se to týká životního prostředí a udržitelnosti rozvoje, funkčnosti veřejných staveb a prostorů nebo proměn jednotlivých lokalit jak po společenské stránce, tak z hlediska architektury,“ vysvětluje zakladatelka a ředitelka Dne architektury, architektka Marcela Steinbachová.

Program připomíná i několik významných architektonických osobností minulosti i současnosti jako jsou Adolf Loos, Josef Gočár, Otakar Novotný, Jaroslav Fragner nebo Zdeněk Fránek.

Den architektury v Libereckém kraj zaostří na vodní toky, historii i současnost vybraných měst. V Liberci prozkoumáme s Alenou Říčankovou historické pavilony areálu nemocnice, která je typickou stavební skrumáží budov z různých časových období. Procházka s historikem architektury Jaroslavem Zemanem nabízí prohlídku staveb spojených s říšskou politickou propagandou a představí i nerealizované vize na přestavbu Liberce, hlavního města tehdy nově ustanovené župy.

V Jablonci nad Nisou se vydáme s architektem Jakubem Chuchlíkem prozkoumat krajinu i město korytem Bílé i Lužické Nisy. Putování za vodou a vodními díly nabídne i Tanvaldsko s architektkou Petrou Veselou.

Ve Frýdlantu si připomeneme nedávné zásahy do historického jádra a náměstí s architektem Vladimírem Baldou nebo se vydáme po secesních, neoklasicistních a funkcionalistických stavbách Rudolfa Bitzana a jeho současníků s architektem Ladislavem Davidem.

V Lomnici nad Popelkou cesta povede po stopách majitelů lomnického panství a Vratislavice nad Nisou nabídnou komentovanou procházku od Zauhlovačky k mateřské školce.

V Turnově program nabízí se členy klubu přátel železnic Českého ráje návštěvu depa i cestu historickým vlakem. Nejen příznivci horské turistiky ocení komentovanou prohlídku nově otevřené Muzeum horolezectví s jeho autory z ateliéru Hipposdesign Praha.

V programu Dne architektury lze vybírat ze zdarma přístupných exkurzí do běžně nepřístupných budov s názvem Hurá dovnitř!, cyklovyjížděk, přednášek nebo workshopů, které probíhají pod vedením architektů, historiků a dalších odborníků na daná témata. Bohatou nabídku doplňují přednášky, diskuse nebo divadelní představení věnované architektuře. Den architektury nabízí i program pro děti a první český architektonický filmový festival Film a architektura, jenž letos po deváté přinese na plátna kin zejména zahraniční snímky, věnované architektuře a urbanismu. Kompletní program je k dispozici na www.denarchitektury.cz a www.filmarchitektura.cz.

 

TZ: Den architektury

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky