Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Film Poslední závod ukazuje v novém traileru krásnou i krutou zimu

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 24. 01. 2022 15:22

Sdílet článek

Před rokem filmaři natáčeli na hřebenech Krkonoš v extrémní vichřici a nyní přinášejí očekávaný výsledek do kin. Nový trailer a plakát předznamenává blížící se premiéru filmu Poslední závod režiséra a scenáristy Tomáše Hodana. Pravdivý příběh Hanče, Vrbaty a Ratha. Příběh, který každý zná, ale málokdo ví, jak se opravdu stal vstoupí do kin přesně v den 109. výročí tragédie 24. března.

„Od začátku jsme s režisérem Tomášem Hodanem, chtěli natáčet na hřebenech na reálných místech v těch nejdrsnějších podmínkách. Podařilo se to a výsledkem je opravdu autentické filmové drama. Těším se, že při něm bude divákům zima,“  představuje film producent Ondřej Beránek.

Plakát zobrazuje ústřední trojici filmu lyžaře Hanče, Vrbatu a Ratha. Význam Emericha Ratha byl za komunismu z příběhu takřka vymazán. Poslední závod vypráví události tak, jak se opravdu staly.

Filmaři natáčeli v místech, kde se v roce 1913 odehrál legendární lyžařský závod, při němž tragicky zahynuli Bohumil Hanč a Václav Vrbata. Natáčelo se od konce února do konce dubna v okolí Labské boudy, Medvědí boudy, na Brádlerových boudách, v Hostinném, na Jizerce, v Lázních Toušeň, Škvorci, Lukově u Loun a také v Praze. Bohumila Hanče si zahrál Kryštof Hádek, další postavy ztvárnili Judit Bárdos, Marek Adamczyk, Oldřich Kaiser, Vladimír Pokorný, Vladimír Javorský, Jan Hájek, Jaroslav Plesl a další skvělí herci. Film Poslední závod vznikl v produkci společnosti Punk Film a v koprodukci s Českou televizí, innogy, Magiclabem, Pavlem Bouškou a Petrem Dědkem.

Poslední závod – synopse

Krkonoše před první světovou válkou byl chudý kraj, kde se střetával český živel s německým. Hory se zpočátku století začaly dynamicky proměňovat, zejména díky jedné novince v českých zemích – lyžím. Bohumil Hanč byl nejslavnější český lyžař, který vyhrával závody doma i v zahraničí. Všestranný sportovec Emerich Rath se jako jediný Němec pravidelně zúčastňoval českých závodů, ostatní Němci z Krkonoš je z nacionálních důvodů bojkotovali. Hanč a Rath se dobře znali, setkali se i na startu osudného závodu v roce 1913. Po prvním kole se počasí prudce zhoršilo, vypukla sněhová vánice. Všichni závodníci vzdali, Hanč zůstal na trati sám. Polomrtvého jej nalezl právě Emerich Rath a s nasazením vlastního života se jej snažil zachránit, bohužel marně. Později je v horách nalezen i zmrzlý Václav Vrbata, Hančův přítel, který ho chtěl na trati podpořit a v prudké vánici mu půjčil svůj kabát…

Po mnichovských událostech, druhé světové válce a následném komunistickém puči se příběh Němce, který riskoval život, aby pomohl českému kamarádovi, nehodil, a význam Emericha Ratha byl ve všeobecně známém příběhu takřka vymazán. Hanč zemřel a stal se legendou. Rath přežil a zemřel v zapomnění jako bezdomovec.

TZ a kontakty: 

https://www.instagram.com/poslednizavod/

Kontakt pro média: 2media.cz, s.r.o.

Simona Andělová, simona@2media.cz, tel: 775 11 28 57

www.2media.cz, www.facebook.com/2media.cz, www.instagram.com/2mediacz

Markéta Faustová, marketa@2media.cz, tel: 722 11 90 91

www.2media.cz, www.facebook.com/2media.cz, www.instagram.com/2mediacz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky