Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Inovační centrum pomohlo za rok 2020 více než 300 firmám a podnikatelům

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 22. 01. 2021 10:28
  • Rozvoj

Sdílet článek

Inovační centrum a inkubátor Lipo.ink za rok 2020 podpořil více než 300 podnikatelů a inovátorů z Libereckého kraje. Kromě toho hraje aktivní roli ve vzdělávání a propojování podnikavých lidí v regionu. Na konci roku se přestěhovali do nových prostorů s rozlohou přes 4000 m².

V rámci Podnikatelské ambulance, která je nejvyužívanější službou Lipo.ink, jsme provedli přes 140 konzultací. Drtivá většina našich konzultací byla pro obyvatele LK, ale už jsme měli první klienty z Prahy. Tento formát přebírají i inovační centra v jiných krajích, vysvětluje ředitel Lipo.ink Philipp Roden.

Kromě Podnikatelské ambulance nabízí Lipo.ink i intenzivnější programy na podporu malých a středních firem. Během roku se do inkubačních programů přidalo šest nových technologických startupů a službu PlatInn využilo dalších osm malých či středních firem z regionu. “S těmito klienty podepisujeme závaznou smlouvu o dlouhodobé spolupráci a podporujeme je v udržitelném růstu, při dobývání nových trhů, digitalizaci procesů či získání správného investora,” říká Antonín Ferdan, zástupce ředitele pro inovace, a pokračuje: “Mezi ty, kterým je dobré věnovat pozornost, patří jednoznačně firma Null Spaces, Silcocell, nebo VisionQ.” Do těch firem, které jsou připraveny na expanzi do zahraničí a svůj produkt mají již ověřený na trhu, vstupuje inkubátor i podílově, jako se tomu tento rok stalo v případě firmy Statotest.

Nové služby, prostor, předmět na TUL i členové týmu

Nového je v Lipo.ink více: “Otevřeli jsme novou budovu, kde nabízíme 18 kanceláří s celkovou výměrou 950 , coworkingový prostor s kapacitou až 80 lidí a průmyslové prostory s výměrou přes 750 ,” říká Roden.

V reakci na pandemii rozšířil Lipo.ink nabídku služeb o poradenské služby sítě PlatInn pro podnikatele zasažené koronavirovou krizí. “V roce 2021 navíc chystáme i možnost skupinové inkubace, kdy pracujeme s tematicky podobně zaměřenými podnikateli a umožňujeme jim intenzivnější spolupráci,” doplňuje Ferdan nabídku o další program.

Odborníci z inkubátoru včetně Rodena také odučili svůj první semestr na liberecké univerzitě v rámci předmětu Inovace v podnikání pomocí moderních technologií, jehož výstupem byl mimo jiné reálný podnikatelský plán každého studenta. 

Dalším přírůstkem jsou dva noví členové týmu Lipo.ink – Zuzana Haburajová, která se stará o finance celé instituce, a Denisa Sedlická, která má na starosti novou budovu a péči o její rezidenty: “Kromě dlouhodobých nájemníků se také starám o krátkodobý pronájem našich konferenčních místností.” 

Lipo.ink pořádá i různé akce na podporu podnikání pro širokou veřejnost. “I přes situaci, jaká byla, jsme uspořádali 35 akcí, workshopů a online přednášek, kde jsme se potkali s 853 lidmi,” upřesňuje Vendula Zedníková, vedoucí komunikace a marketingu. Jednou z takových akcí byla i takzvaná Jednohubka v rámci programu PlatInn, kde pokaždé až patnáct podnikatelů se svou firmou nebo start-upem řeší konkrétní výzvu.

Podnikatelská ambulance je konzultace určená jak pro začínající podnikatele, kteří si nejsou jistí s realizovatelností svého podnikatelského nápadu, tak pro již fungující projekty, které by jejich autoři chtěli posunout či rozšířit. Návštěva je zcela zdarma, stačí si jen rezervovat termín: https://bit.ly/2Yds9bD

Inkubační programy Posilovna a Plnotučná inkubace pomáhají z počátečního nápadu vybudovat skutečnou firmu, která má i své první platící zákazníky.

Program Posilovna je určen pro podnikatele, kteří jsou se svým nápadem na začátku, a poskytuje až 15 individuálních konzultací s Lipo.ink během šesti měsíců a tři schůzky s experty.

Program Plnotučná inkubace se věnuje start-upům, které splňují alespoň tři ze čtyř kritérií popsaných na stránkách Lipo.ink. Takovým podnikatelům je pak k dispozici 50 000 Kč na služby partnerů Lipo.ink, přístup do sítě mentorů a expertů a 20 hodin s nimi a až 25 konzultací s Lipo.ink.

PlatInn je program pro české firmy s vyšší přidanou hodnotou z Libereckého kraje.Pomocí konzultací s vybraným odborníkem ze sítě PlatInn získá firma nový pohled na svůj byznys a také konkrétní plán aktivit vedoucích k dalšímu růstu.

Lipo.ink – Liberecký podnikatelský inkubátor funguje od konce roku 2017. Jeho posláním je podpořit vznik a rozvoj inovativních firem v našem kraji a podpořit budoucí blahobyt Libereckého kraje. Činí tak přes řadu aktivit - především přes business poradenství na špičkové úrovni. www.lipo.ink

ARR s. r.o., je krajskou společností, jejímž cílem je expertní podpora rozvojovým záměrům a projektům kraje, jeho obyvatelům a podnikatelům. www.arr-nisa.cz

TZ:

Kontaktní osoba:

Barbora Jónová

Public & Business Relations

Lipo.ink

jon@lipo.ink

+420 737 658 607

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky