Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kaleidoskop vkusu: Jablonecké muzeum se veze na retro vlně

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 03. 12. 2020 10:19
  • Rozvoj

Sdílet článek

Nová výstava v Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou nazvaná Kaleidoskop vkusu představí luxusní bižuterii ze světových výstav v době budování socialismu. Mapuje tak vůbec poprvé slavnou éru světoznámého fenoménu, který dodnes tvoří jeden z pilířů identity Křišťálového údolí. V neotřelé instalaci návštěvníky obklopí jablonecká bižuterie úspěšně prezentovaná ve druhé polovině 20. století na prestižních výstavách v zahraničí i doma.

Výstava na pečlivě vybraných exponátech v kombinaci s dobovými fotografiemi podává celistvý obraz o podobě jablonecké bižuterie a způsobech její prezentace na významných výstavách období socialismu. Její velkou část zaujímá retrospektiva nejvýznamnějších výrobků-vzorků oceněných na rozličných centrálních soutěžích nebo vystavená v zahraničí na světových výstavách EXPO, významných veletrzích či prezentačních a kontraktačních výstavách.

„Účast na výstavách a veletrzích byla nedílnou součástí propagačních aktivit všech podniků, které musely pravidelně připravovat nové originální vzory zajišťující vysoké renomé naší bižuterie u zákazníků. Jednotliví vzorkaři měli svůj specifický rukopis, vlastní uchopení materiálu a techniky. Součástí některých výstav byly i soutěže individuálních tvůrců, kde se jejich práce střetávaly s renomovanými i méně známými autory,“ uvedla kurátorka Kateřina Hrušková.

K výstavě vznikla stejnojmenná rozsáhlá odborná publikace, s řadou často raritních fotografií, o více než dvou stech stranách v plnohodnotné česko-anglické jazykové mutaci od autorů Kateřiny Hruškové, Kateřiny Nory Novákové a Petra Nového. „Díky mnoha osobním setkáním se vzorkaři se nám podařilo lépe pochopit systém práce v tomto oboru, určit autorství a doplnit informace k mnoha sbírkovým předmětům,” konstatovala hlavní kurátorka výstavy Kateřina Nora Nováková.

Grafické pojetí publikace i výstavy je dílem pražského studia Okolo, které se nápaditým designem snažilo vystihnout dané téma a moderními prvky na návštěvníky přenést atmosféru socialistického výstavnictví. „Jde o první velké výstupy z víceletého vědecko-výzkumného projektu NAKI II zaměřeného na design skla a bižuterie období socialismu, k němuž máme k dispozici zcela výjimečný sbírkový fond,“ shrnula ředitelka muzea Milada Valečková.

Výstavu Kaleidoskop vkusu – Československá bižuterie na výstavách 1948-1989 lze v jabloneckém Muzeu skla a bižuterie navštívit od 4. prosince až do 5. září 2021.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky