Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu

Upozornění

Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj hledá cesty, jak ušetřit. Rada projednala návrh rozpočtu pro rok 2021

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 02. 12. 2020 11:58
  • Ekonomika
  • Magazín

Sdílet článek

„Schválený daňový balíček znamená zásadní propad daňových příjmů Libereckého kraje, v nejhorší variantě až o 540 milionů korun proti letošnímu roku, jehož výsledek je také nejistý. Proto pracujeme na hledání provozních úspor, v rozpočtu samosprávy, krajského úřadu a příspěvkových organizací. Rozpočtové provizorium považuji až za poslední možný krok, který máme k dispozici. Vítám posun v uvažování Ministerstva financí, které připouští diskuzi o kompenzacích, pro všechny kraje je zásadní, aby se nejednalo o jednorázový krok, ale systémové řešení, a to nejlépe jako součást sdílených daní,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Krajskými zastupiteli schválený střednědobý výhled (SVR) rozpočtu pro období 2021–2024, z něhož návrh rozpočtu vychází, se zrušením superhrubé mzdy a základní sazbou 15 % nepočítal, obdobně jako se zvýšením slevy na poplatníka.

V návrhu rozpočtu kraje na příští rok oproti SVR 2021–2024 již dochází ke snížení daňových příjmů o 15 milionů korun, zejména zapojením navýšeného příspěvku na výkon přenesené působnosti krajského úřadu.

„Návrh rozpočtu kraje na rok 2021 tak počítá s daňovými příjmy na úrovni 3,165 miliardy korun. Výdaje zahrnuté v návrhu rozpočtu kraje na rok 2021 zcela pokrývají veškeré smluvní a obdobné závazky včetně financování splátek jistin úvěrů. Pro srovnání: skutečné daňové příjmy byly v roce 2019 ve výši 3,6 miliardy korun. V roce 2020 odhadujeme daňové příjmy ve výši 3,3 miliardy,“ vysvětlil Zbyněk Miklík, náměstek pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

Na úterním jednání Rady Libereckého kraje byl původní návrh vzat pouze na vědomí a do pátku 4. prosince bude probíhat úprava na příjmové i výdajové straně na novou úroveň 3,1 miliardy korun. Tento návrh chce rada kraje následně předložit do Finančního výboru a krajského zastupitelstva. Věřím, že rada kraje v pátek schválí výslednou podobu rozpočtu pro rok 2021,“ dodal náměstek Miklík.

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky