Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Kraj převezme úsek silnice mezi libereckou Zhořeleckou a Klášterní ulicí, ten se následně dočká rekonstrukce

21. 04. 2021

Liberecký kraj převezeme do své správy od Ředitelství silnic a dálnic České republiky komunikaci I. třídy vedoucí přes Šaldovo náměstí v Liberci po křižovatku ve Zhořelecké ulici. Důvodem je ztráta významu pozemní komunikace v závislosti na výstavbu nových přeložek státních silnic. V budoucnu kraj úsek předá městu, jehož cílem je zklidnit dopravu přes centrum Liberce.

„Převzetí úseku mezi Klášterní a Zhořeleckou ulicí od Ředitelství silnic a dálnic České republiky bude bezplatné. Naším úkolem je ve spolupráci se statutárním městem Liberec provést rozsáhlejší rekonstrukci v několika po sobě jdoucích etapách. Kraj se bude podílet na vyhotovení projektové dokumentace. Celkové náklady odhadujeme na 25 milionů korun, přičemž je chceme uhradit po rekonstrukci inženýrských sítích ve vozovce,“ uvedl statutární náměstek hejtmana pro resort dopravy Jan Sviták.

„Statutární město Liberec poté, co bude rekonstrukce dokončena, převezme tento úsek do svého vlastnictví, a to do jednoho roku od kolaudace celého projektu,“ dodal Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, veřejných zakázek a informatiky.

Rekonstrukce přinese nové chodníky a zmenšené křižovatky, vybudují se parkovací stání a komunikace se též dočká sadových úprav. Vše povede mimo jiné k celkovému zklidnění dopravy v centru Liberce.

V úseku mezi Zhořeleckou a Klášterní jsou nyní v havarijním stavu inženýrské sítě. „V případě, že by byl tento úsek opraven v roce 2021 a následně by do toho vstoupili správci inženýrských sítí se svými investičními akcemi, došlo by k neefektivnímu a nehospodárnému využití finančních prostředků. V současné době jsme proto požádali Státní fond dopravní infrastruktury o přesun 25 milionů korun vyčleněných na tento projekt na opravy jiných úseků silnic II. a III. třídy v kraji,“ dodal statutární náměstek Sviták.  

Plánovaný harmonogram rekonstrukce:

2021–2022      etapa I: úsek Zhořelecká – Nová Pastýřská

2022–2023      výstavba Centra urgentní medicíny (v tomto období budou práce pozastaveny)

2023–2024      etapa II: úsek od Šaldova náměstí – Klášterní

2024–2025      etapa III: Šaldovo náměstí

2025–2026      etapa IV: Nová Pastýřská – Šaldovo náměstí

Mgr. Filip Trdla
tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307
Mobil: 770134419