Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Krajští pracovníci v sociálních službách nemají od státu dostatek ochranných pomůcek

Mgr. Andrea Fulková

vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 28. 03. 2020 14:51
  • Covid-19
  • Sociální

Sdílet článek

Onemocnění virem COVID-19 se prokázalo v Domově seniorů Liberec-Františkov u dvou klientů, kteří byli spolu na pokoji a u jejich ošetřovatelky. Včera i dnes odborníci dezinfikovali prostory jednoho z pater Domu Bára ve františkovském domu seniorů. Tyto prostory zůstanou nadále oddělené od ostatních pater. Preventivními testy na onemocnění COVID-19 je testováno dalších 20 osob, kteří byli vybráni krajskou hygienickou službou. Část zaměstnanců je již doma v karanténě.

„Nelehká je naše situace, protože i když ministerstvo zdravotnictví nařídilo postup a pravidla, jakým způsobem se mají pracovníci v sociálních službách chránit, nemůžeme je, i kdybychom sebevíc chtěli, naplňovat, protože jsme pro pracovníky v sociálních službách v kraji žádné respirátory FFP3 nedostali,“ řekl náměstek hejtmana pro sociální věci Pavel Svoboda.

Liberecký kraj dnes v noci a ráno z vládní zásilky do svého skladu přijal 17.400 respirátorů FFP2 a žádný respirátor FFP 3. Používat vždy jeden respirátor třídy FFP3 po dobu max. 8 hodin denně a pak jej vyměnit za nový přitom nařizuje mimořádné opatření, které nedávno vydalo ministerstvo zdravotnictví.

„V tuto chvíli máme pro zařízení sociální péče z dnešní dodávky vyčleněno 2.000 respirátorů FFP2, což nám stačí tak na dva dny. Obleky nemáme žádné, protože těch 1.250 kusů, které jsme dnes jako kraj dostali, musí pochopitelně obdržet zdravotníci v  páteřních nemocnicích a záchranná služba,“ vysvětlil náměstek Svoboda. „Podnikáme i partyzánská opatření, nakoupili jsme ochranné celoobleky, které se používají třeba v potravinářství nebo v úklidových službách. Kdybychom v našem kraji u regionálních firem nevyráběli nanoroušky a nanofiltry do plátěných roušek, nebyli bychom schopni chránit ani všechny naše potřebné zaměstnance ve zdravotnictví a v pobytových službách. V pátek jsme dostali 5.000 kusů těchto nanofiltrů a dalších 45.000 dostaneme v neděli,“ dodal radní Svoboda.

Liberecký kraj má 39 sociálních zařízení s celkem 1.910 lůžky. V domově seniorů na Františkově se více než stovka zaměstnanců stará o dvě stovky klientů.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky