Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Liberecký kraj vyhlásil veřejnou sbírku na boj proti koronaviru

31. 03. 2020

V době vyhlášeného nouzového stavu vládou České republiky trvá v Libereckém kraji akutní potřeba nákupu ochranných a dezinfekčních prostředků, přístrojů a dalších pomůcek proti koronaviru COVID–19. Liberecký kraj proto zřídil speciální transparentní účet s názvem Veřejná sbírka Liberecký kraj sobě! COVID-19. Finanční příspěvek mohou zasílat lidé na číslo účtu 1 277 277 277/0100. IBAN pro platby ze zahraničí je CZ58 0100 0000 0012 7727 7277. 

„V krizovém fondu Libereckého kraje máme nyní na nouzový stav přes 35 milionů. Více než 19,5 milionu jsme již na nákup ochranných pomůcek vynaložili. Stále ale bojujeme s jejich nedostatkem. Chybí nám například dezinfekční prostředky a další potřebný materiál. Proto jsme vyhlásili tuto veřejnou sbírku. Chtěl bych poprosit všechny občany, ať už o symbolický příspěvek, nebo vyšší finanční dar. Pomůže to v této nelehké situaci nám všem. Účet je samozřejmě transparentní a lidé budou mít přehled o celkové vybrané částce. Za solidárnost všem předem velice děkuji,“ vysvětlil hejtman Martin Půta.

Rychlé zřízení účtu umožňuje zákon. Ve lhůtě kratší než 30 dnů od přijetí oznámení jsou k tomu nutné důvody hodné zvláštního zřetele, jako je například akutní potřeba ochrany zdraví a života osob. Sbírkový účet je veden jako transparentní. Občan proto vyjadřuje souhlas se zveřejněním jména a zaslané finanční částky. Klienti Komerční banky budou mít tyto údaje uvedeny automaticky. Majitelé účtů u ostatních bankovních institucí, pokud chtějí zveřejnit své jméno, mohou jej napsat do zprávy pro příjemce. Liberecký kraj lidem na vyžádání vystaví potvrzení o přijetí finančních prostředků na sbírkový účet.   

Aktuální vybraná částka bude zveřejněna zde: https://www.kb.cz/cs/transparentni-ucty/liberecky-kraj-sobe!-sbirka-covid-19-liberecky-kra

Mgr. Filip Trdla
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307
Mobil: 770134419