Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj žádá občany, aby hlásili nález uhynulých prasat divokých 

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 08. 04. 2021 13:39
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Na severu Čech je od 16. listopadu loňského roku z důvodu Afrického moru prasat povolen intenzivní lov divočáků. Nakažená zvěř se objevuje zejména v německém a polském pohraničí. Kraj nyní apeluje na občany, aby případný nález uhynulého divočáka hlásili.

Intenzivní lov prasat divokých je v rukou jednotlivých uživatelů honiteb a myslivců, a to ve vymezeném území ohraničeném hranicemi regionu a silnicemi I/13 přes Nový Bor a Jablonné v Podještědí do Liberce, odtamtud silnicí vedoucí na Tanvald a dále po silnici přes Harrachov na hranici s Polskem.

Do monitoringu výskytu nákazy Afrického moru prasat se mohou zapojit i občané. S nastávajícím jarem se totiž zvýšila návštěvnost lidí v přírodě.

„Žádám tímto občany, aby byli více všímaví, a pokud naleznou uhynulý kus prasete divokého, informovali příslušnou obec, případně krajskou veterinární správu či místní myslivce. Dále prosím, aby lidé na uhynulé kusy nesahali a současně před kontaktem chránili i své psí kamarády,“ prohlásil Václav Židek, krajský radní pro resort životního prostředí a zemědělství.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky