Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Mezi krajinami. Výstava na kraji představí jabloneckou umělkyni Šárku Coganovou

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 03. 12. 2021 12:32

Sdílet článek

Další ze série výstav se chystá na kraji. Ve vstupním vestibulu krajského úřadu bude od 6. prosince do 7. ledna k vidění kolekce výtvarných děl jablonecké rodačky Šárky Coganové. Záštitu nad touto výstavou převzala Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Vernisáž výstavy Mezi krajinami začíná v pondělí 6. prosince v 16.30. Umělecké práce lze zhlédnout vždy v pondělí a ve středu do 18 hodin, o útercích a čtvrtcích do 17 hodin a v pátky  do 16 hodin.

Coganová se narodila roku 1974 v Jablonci nad Nisou. Vystudovala obor vychovatelství se specializací výtvarná výchova na Střední pedagogické škole v Litoměřicích /1992/. Dále studovala na Technické univerzitě v Liberci magisterský obor Učitelství pro 1. st. základní školy /2009/ a tamtéž Rozšiřující studium výtvarné výchovy pro   2. st. základní školy /2012/. Na Univerzitě Karlově v Praze absolvovala specializační studium poradenské služby v oblasti školní psychologie /2011/.

V současné době působí jako pedagog výtvarné výchovy na ZŠ Arbesova v Jablonci nad Nisou a je lektorkou výtvarné výchovy na Katedře výchov uměním Pedagogické fakulty UJEP v Ústí nad Labem.

Ve své vlastní výtvarné práci se zaměřuje zejména v oblasti alternativní grafiky monotypie na vyjádření nejniternějšího prožitku, který koresponduje s okolní realitou. Vychází z ní, ale neopisuje ji. Posunuje a rozvádí ji v umělecké rovině dále a výše. Její práce s úžasnou výpovědní hodnotou jsou něžně hravé, rozjasněné, ale hned zas zádumčivé a ponuré, ale vždy v nesmírně kultivované barevnosti. Byť plné citu a vnitřního prožitku, vždy s pevným kompozičním řádem a jasnou koncepcí. Pracuje v cyklech, kde si může nejlépe ověřit nosnost svých témat. Již pátým rokem byla její díla komisionálně vybrána na mezinárodní přehlídku současného umění INTERSALON. V letošním roce prezentovala svou tvorbu na mezinárodním projektu MAŽIF 2021. Je členkou Asociace jihočeských výtvarníků.

Zúčastnila se řady kolektivních výstav - Praha, Turnov, Ústí n. L., Volary, Prachatice, Chomutov, Karlovy Vary, Jablonec n. N., Bratislava či italská Luca a uspořádala samostatnou výstavu v německém Passau, Liberci, Ústí nad Labem, Jablonci nad Nisou, Volarech, Chomutově, Plané nad Lužnicí, Karlových Varech, Teplicích atd.

Více informací se nalézá na webu https://www.sarkacoganova.org.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky