Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Muzeum Českého ráje ukáže nejzajímavější přírůstky do sbírek za 10 let

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 27. 05. 2020 16:09

Sdílet článek

99 nej. Pod tímto názvem lze do 5. července zhlédnout v Kamenářském domě, jenž je součástí Muzea Českého ráje v Turnově výstavu, představující nejzajímavější akvizice neboli přírůstky do sbírek za posledních deset let.

„Jedná se o nákupy a dary od turnovských občanů i příznivců turnovského muzea ze vzdálenějších regionů,“ uvedla Vladimíra Jakouběová, ředitelka muzea.

Na přípravě výstavy se podílela všechna odborná oddělení muzea. Zastoupeny zde proto jsou obory mineralogie, archeologie, historie, etnografie i dějiny umění. Každý z unikátních exponátů vypráví příběh o svém původu, o době svého vzniku i osudu, který jej zavál do Muzea Českého ráje v Turnově. Jedinečné exponáty, jejichž část dosud nebyla veřejně k vidění, doplní vyprávění o roli muzea jako paměťové instituce a důležitosti sbírkotvorné činnosti.

„Předměty, které se prostřednictvím lidí, kteří jej muzeu poskytli, mohou svůj příběh vyprávět dále  a seznamovat tak návštěvníky s novými poutavými fakty. Na výstavě se objeví mimo jiné jedinečné sbírka achátů, zkamenělin i archeologické nálezy z nestarších dob osídlení Turnovska a okolí," přiblížila kurátorka výstavy Michaela Havelková.

Jedním z vystavených nálezů bude známý poklad stříbrné pražských grošů Václava II. a Jana Lucemburského. Návštěvníci dostanou možnost nahlédnout do cenných písemností včetně Melantrichovy Bible z roku 1577. Nebudou chybět skvosty z řad pojizerských krojů. „Turnovskou každodennost začátku 20. století přiblíží vybavení turnovské cukrárny mistra Jíny či fotografického atelieru Hendrych,“  poznamenal historik David Marek. Milovníci umění se zde budou moci pokochat obrazy i moderními šperky.

 

TZ: Muzeum Českého ráje

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky