Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na kole územím nikoho – i to nabízí Geopark Ralsko   

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 23. 07. 2021 10:06

Sdílet článek

Výlet dlouhý 24 kilometrů aneb putování po zaniklých osadách bývalého vojenského prostoru Ralsko začíná v Jablonečku a pokračuje podél obory Židlov k Ploužnickému rybníku a památníku Antonína Sochora. Následuje krátké stoupání ke křížku u sv. Františka a sjezd k Čertově stěně. Do cíle pak zbývá už jen 5,5 kilometru po Staré Generálské cestě.

Národní geopark Ralsko leží v bývalém vojenském prostoru Ralsko o rozloze 294 kilometrů čtverečných. Pro svou nedotčenou přírodu a pohnutou historii, bohaté geologické bohatství a rovinatý terén je každoročně hojně vyhledáván cyklisty. Představa, že v této rozlehlé pusté krajině dříve žili lidé v osadách a vesničkách, je doslova fascinující. Kraj ohraničují tři středověké hrady – Ralsko, Bezděz a Děvín.

„Bývalý vojenský prostor Ralsko je už delší dobu oblíbenou lokalitou cykloturistů, ale i pěších. Na rozdíl od jiných míst rozhodně netrpí nadměrnou dopravou, ani neúměrnou návštěvností. Pořád je tu prostor pro objevitele a dobrodružné povahy,“ doporučuje Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Bývalá osada Jabloneček, kde výlet začíná i končí, původně čítala 105 domů. Po příchodu sovětských vojsk v roce 1968 se z ní stalo jedno z nejstřeženějších míst prostoru. Ze základny pro rakety se dochovaly už jen dvě budovy, které kdysi sloužily jako česká a německá škola. Atmosféru místa s troskami domů, kostela a starými ovocnými stromy dotváří galerie pod širým nebem s díly vzniklými na land-artovém festivalu Proměny.

Cyklotrasa č. 241 dále pokračuje podél obory Židlov až na parkoviště u Ploužnického rybníka. Od něj cyklista dojede na křižovatku u památníku Antonína Sochora. Zde se vyplatí sesednout z kola a pěšky se vydat na zříceninu hradu Stohánek. Stojí na 20 metrů vysokém pískovcovém skalisku Stoh a pochází již z roku 1431. Hrad byl využíván jen krátkou dobu. V 18. století v jeho troskách vznikla poustevna, která inspirovala Karolinu Světlou při psaní povídky Poslední poustevnice. Dnes tu lze nalézt pozůstatky dvou místností a šestnáct prázdných výklenků bývalé křížové cesty podél schodiště.

Podrobný popis trasy je zde: mapy.cz/s/pukacafopa

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky