Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Nadšenci obnovují starý hřbitov v Kamenickém Šenově. Kraj pomohl statisíci korun

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 15. 09. 2020 14:42

Sdílet článek

Statisíci korun už přispěl Liberecký kraj na obnovu starého farního hřbitova v Kamenickém Šenově, o který se už patnáct let starají členové spolku Sonow, který se věnuje restaurování náhrobků a hřbitovní zdi. Výše částky, kterou kraj věnoval, činí 620 tisíc korun; jen letos to bylo 60 tisíc na záchranu hrobky Jakoba Kromera.

„Staré hřbitovy jsou nejen nádherným dokladem historie v obcích a městech, ale často také zajímavou ukázkou kamenického a sochařského mistrovství. O toto dědictví je potřeba pečovat a chránit jej. Uvědomujeme si to, a proto Liberecký kraj na záchranu hřbitova v Kamenickém Šenově přispívá,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Náhrobek Jakoba Kromera je pískovcový. Spodek, zdobený dvěma hladkými sloupy s korintskými hlavicemi, stojí na hladkém podstavci. Je na něm vyobrazena alegorie smrti v reliéfu, znázorňující dva k sobě se klonící a vrcholky se dotýkající stromy. Západ slunce zobrazený vlevo dole symbolizuje zánik života, zatímco duše v podobě motýlka stoupá k nebi.  Horní část nese pískovcovou desku s bezbarvým vytesaným nápisem.

Stav hrobky je velice špatný, proto byl náhrobek převezen k očištění plastiky a rekonstrukci nápisů do restaurátorské dílny a na místě se opravuje hřbitovní zeď, aby se mohl po své opravě vrátit zpět. Na projektu se podílí němečtí partneři z Rheinbachu a Českoněmecký fond budoucnosti.

Starý hřbitov byl šenovským pohřebištěm nejpozději od počátku 16. století. Nacházel se tu dřevěný kostelík, který nahradil v roce 1718 barokní chrám sv. Jana Křtitele. Kolem roku 1820 byla jižní část hřbitova zrušena a uvolnila tak průchod kolem západního průčelí kostela. V té době vznikla branka s kamennými sloupky s vázami, kterou se na hřbitov vchází dodnes.

Roku 1883 byl poblíž otevřen nový hřbitov a od té doby je na Starém hřbitově zakázáno pohřbívat. V roce 1910 byla jeho plocha zplanýrována a zůstaly jen nejcennější náhrobky bohatých podnikatelů stojící při hřbitovní zdi a severní stěně kostela. V roce 1935 bylo registrováno 84 náhrobků.

Stav Starého hřbitova už byl v té době neutěšený a nezlepšil se ani po odsunu německého obyvatelstva. Obnova fasády kostela, provedená v 80. letech 20. stol., přinesla jen další ztrátu cca 30 náhrobků při zdi kostela. Do dnešních dnů se jich zachovalo 50 a jejich stav není většinou dobrý.

Náhrobky na Starém hřbitově se dochovaly rokokové, klasicistní, neoklasicistní, neogotické a jeden ve stylu biedermeieru. Doba jejich vzniku je vymezena lety 1767 až 1883.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky