Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Naivní Robert Smolík. Výstava v muzeu představuje scénografa, loutkáře, výtvarníka a aktivistu

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 02. 06. 2023 09:40
  • Kultura

Sdílet článek

Výstava loutek s názvem Naivní Robert Smolík zaplní malý sál Severočeského muzea. Začne ve středu 7. června a potrvá do 29. října tohoto roku. Na její podobě spolupracovalo muzeum s Naivním divadlem, pro které Robert Smolík připravoval v roli scénografa a loutkáře mnoho představení. Je i autorem podoby této výstavy, kterou připravil ve spolupráci s kolegy z Naivního divadla.

Výstava je součástí loutkářského festivalu Mateřinka, který se bude konat v Liberci od 13.do 17. června. Festival současné loutkové tvorby určené dětem patří mezi přední akce svého druhu v Čechách. Severočeské muzeum tak navazuje na dlouhodobou spolupráci s Naivním divadlem, kdy se v době předcovidové vždy po dvou letech konala jedna výstava zaměřená na loutkářskou tvorbu.

Robert Smolík patří mezi nejoceňovanější scénografy v oblasti českého loutkového divadla. Na výstavě budou k vidění loutky, které vznikly pro inscenace Naivního divadla v letech 2004 až 2022 – například Zrzavý Orm, Pohádka o srdci z kamene, O beránkovi, který spadl z nebe a další.

Robert Smolík vystudoval scénografii na Katedře alternativního a loutkového divadla DAMU, kde je od roku 2004 pedagogem. Kromě scénografie se věnuje tvorbě loutek a mechanických objektů. Jako scénograf a loutkář spolupracuje s loutkovými divadly (Minor, Naivní divadlo Liberec, Alfred ve dvoře, Divadlo drak a další).

Mezi lety 2005 a 2018 se jeho tvorba soustředila na spolupráci se skupinou Buchty a loutky a především na výzkum a vývoj fenoménu „divadelnictví“ ve skupině Handa Gote. Aktuálně se věnuje práci ve skupině Škrobotník, Šlundra a Šibrová. Působí jako výtvarník a aktivista v rodném městě Jičíně. Zde byl dlouho aktivní ve Valdštejnské lodžii, poslední roky se spolu s rodinou, přáteli a studenty soustředí na projekt Balbineum, jehož cílem je oživení jezuitské koleje v Jičíně. Jako ilustrátor dlouhodobě spolupracuje také se ZOO Liberec. Čtenáři mohou znát Smolíkovy ilustrace také z populární pohádky Čertí brko, na jejíž filmové podobě se podílel jako scénograf.

Součástí výstavy bude i divadelní představení v produkci Divadla Minor Dlouhý, Široký a Bystrozraký, které bude uvedeno v září tohoto roku. Termín konání bude včas zveřejněn.

TZ: Severočeské muzeum

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky