Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Není důvod k plošným omezením. Pacientů s COVID-19 v Liberci nepřibývá  

29. 06. 2020

V Libereckém kraji k dnešnímu dni neeviduje krajská hygienická stanice zvýšený nárůst počtu laboratorně potvrzených případů COVID-19. V ohnisku nákazy v některých podnicích průmyslové zóny Jih v Liberci a v s nimi spojených ubytovnách, trvá do konce tohoto týdne karanténa. Mimo toto ohnisko hygienici evidují několik jednotlivých případů. Většinou se jedná o rodinné příslušníky laboratorně potvrzených případů z jiných krajů.

„Nemyslím si, že čísla, která uvádí Krajská hygienická stanice Libereckého kraje, by měla vést k zavedení plošných opatření. Hygienici mají situaci pod kontrolou. Trasují kontakty nakažených a ve spolupráci s infekčním oddělením krajské nemocnice provádí testy. Jakékoli obavy z návštěvy Liberce nebo dokonce našeho regionu jsou neopodstatněné,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Za posledních deset dnů v Libereckém kraji bylo z téměř 700 testovaných celkem 47 laboratorně potvrzených případů. Od 22. června 2020 přibývaly pouze jednotky případů denně, a to většinou úzké rodinné kontakty pozitivních osob. Od počátku epidemie k  dnešnímu dni je evidováno celkem 251 potvrzených případů onemocnění COVID-19. Testování dále probíhá. Dnes bylo indikováno k testu na COVID-19 dalších 115 osob.

„V rizikových kolektivech ubytoven bude tento týden probíhat opakované testování, jehož účelem je vyhledat další nemocné a oddělit je od zdravých. Další testování je naplánováno u všech osob na konci jejich karantény. Za současné epidemiologické situace v Libereckém kraji není důvod k mimořádným opatřením,“ říká MUDr. Jana Prattingerová, ředitelka oboru protiepidemického Krajské hygienické stanice Libereckého kraje.

Důležitá a stále platná zůstávají základní hygienická pravidla, jako časté a důkladné mytí rukou, dodržování dvoumetrových odstupů, kýchaní do předloktí či do kapesníku. V případě zvýšené teploty, nebo příznaků nachlazení je doporučeno s ohledem na ostatní zůstat doma, nevycházet na veřejnost, případně s rouškou.

Mgr. Filip Trdla
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307
Mobil: 770134419