Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Nové kotle a čerpadla budou financovány z národních zdrojů

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 22. 09. 2020 16:19
  • Rozvoj
  • Sociální

Sdílet článek

Zastupitelstvo Libereckého kraje schválilo v úterý 22. září 2020 úpravy programu „Kotlíkové dotace v Libereckém kraji III“ pro možnost čerpání finančních prostředků z projektu. Zároveň podpořilo financování 119 projektů, které splnily podmínky programu a byly zařazeny radou kraje do tzv. zásobníku.

Program „Kotlíkové dotace v Libereckém kraji III“, vyhlášený v červenci 2019 s příjmem žádostí od září téhož roku, se finančně vyčerpal již vloni na podzim. Liberecký kraj proto vyjednal s Ministerstvem životního prostředí možnost dalšího financování projektů na nové tepelné zdroje z 1. výzvy Ministerstva životního prostředí, z podprogramu Nová zelená úsporám – Adaptační a mitigační opatření.

„Toto financování se týká pouze projektů, které splnily podmínky programu, byly schváleny radou kraje do tzv. zásobníku a na které již nejsou finanční prostředky z programu Kotlíkové dotace v Libereckém kraji III, financovaného ze 117. výzvy Operačního programu Životní prostředí,“ uvedl radní Michal Kříž, pověřený řízením resortu hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánování. „Navýšení finančních prostředků na nové kotle a tepelná čerpadla tedy neznamená vyhlášení nového dotačního programu. Aby žadatelé na tyto finanční prostředky dosáhli, musí být jejich žádosti nejprve schváleny do zásobníku projektů,“ upřesnil.

Podmínky pro výměnu starého kotle na tuhá paliva 1. či 2. emisní třídy za nový kotel na biomasu, plynový kondenzační kotel či tepelné čerpadlo zůstávají stejné, mění se pouze zdroj financování. Peníze poputují ke konečným uživatelům nikoliv z evropských prostředků, ale z národních zdrojů. Liberecký kraj může na nové kotle a tepelná čerpadla rozdat až 55 milionů korun. „Peníze by měly vystačit na zhruba 450 žádostí, z toho 119 z nich již zastupitelstvo nyní schválilo,“ dodal Michal Kříž s tím, že alokace není dosud vyčerpaná a zájemci o nový kotel či tepelné čerpadlo mohou stále podávat své žádosti o dotaci, nejpozději do 30. 11. 2020. Žadatelé jsou poté podpořeni dle výše finančních prostředků, které ministerstvo poskytuje Libereckému kraji postupně.

              logolink   logolink3logolink 2 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky