Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

O cenu památkářů se za Liberecký kraj uchází železniční stanice a hostinec

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 02. 07. 2020 14:56
  • Rozvoj

Sdílet článek

Třiadvacet kandidátů z českých regionů se letos uchází o cenu Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro Za Liberecký kraj jsou to otevření muzea a naučné stezky Nádraží Martinice a obnova Beranova hostince v Trávníčku. Hlasovat pro ně lze na internetových stránkách Národního památkového ústavu do 15. srpna.

„Za obnovou obou památek stojí neziskové organizace. Spolky nadšenců, vytrvalých lidí, kteří se pustili do dlouhodobé práce i s vědomím toho, že se jedná o tisíce hodin věnovaných záchraně němých pamětníků historie. Ocenění by si zasloužily obě obnovy,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje. „Mimochodem, za rok 2018 získala cenu Patrimonium pro futuro obnova zámeckého areálu Navarov.“

Železniční stanice Martinice v Krkonoších představuje unikátně dochovaný areál, dokumentující systém řízení a zabezpečení provozu na železnici během 20. století. Dochované objekty a dodnes funkční zařízení pocházejí z let 1871–1948 a reprezentují tak železniční dopravu ve vrcholném období jejího rozvoje. Spolku železniční historie Martinice v Krkonoších se podařilo dosáhnout v roce 2016 prohlášení stanice kulturní památkou. V roce 2019 u příležitosti Oslav 120 let lokálky z Martinic do Rokytnice zahájilo provoz muzeum v budově stanice a otevřela se naučná stezka areálem a blízkým okolím.

Nejcharakterističtějším znakem stanice jsou funkční mechanická návěstidla, vodní jeřáby, popelová jáma, osvětlovací stožáry, mechanické závory, ale také výpravní budova z roku 1871, vodárna, výtopna, skladiště, strážní domek a dvě stavědla. Elektromechanické zabezpečovací zařízení, do kterého jsou mechanická návěstidla – včetně dnes již unikátních seřaďovacích – zapojena, pochází stejně jako budovy obou stavědel z let 1946 až 1948. Památkovou hodnotu areálu výrazně zvyšuje skutečnost, že staniční zabezpečovací zařízení je stále plně funkční a využívané. Nová naučná stezka o délce 1,5 kilometru pak čítá devět zastavení a přibližuje jednotlivé technické unikáty.

Beranův hostinec v Trávníčku, usedlost, jejíž historie sahá až do 16. století, po mnoho generací vlastnil rod Beranů a sloužila restauračnímu provozu. Jádro dnešní roubené stavby pochází z počátku 19. století. Mimo jiné i díky tomu, že zůstala dochována ve velmi autentickém stavu bez zásadních novodobých úprav, byla v roce 2015 usedlost prohlášena kulturní památkou.

Dlouhodobě nevyužívaný objekt chátral až do roku 2014, kdy jej ve zcela havarijním stavu koupili současní vlastníci. Nosné konstrukce byly staticky narušené, střešní krytina i krov poškozené a řada částí a prvků chyběla nebo byla v dožilém stavu. Roubené stěny a podlahy byly napadeny dřevokaznými houbami. Objekt se ihned po svém zápisu do památkového seznamu dostal mezi ohrožené památky. Vznikl plán na jeho obnovu, která byla částečně financována z dotačních titulů ministerstva kultury a Libereckého kraje.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky