Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

O Památku roku mohou letos nově hlasovat lidé na Facebooku

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 06. 02. 2023 16:14

Sdílet článek

Další ročník soutěže Památka roku vyhlašuje Liberecký kraj. Toto prestižní ocenění uděluje již od roku 2016 vlastníkům kulturních památek, kteří je obnovili v co nejvíce původní podobě. Ocenění se skládá ze skleněné plakety a daru ve výši 50 tisíc korun. O vítězi rozhoduje šestičlenná odborná komise.

Nyní nově mohou lidé nominovat své favority – prostřednictvím hlasování na facebookovém profilu REGION LIBEREC. Hlasování potrvá od 22. května do 4. června a tři vylosovaní hlasující obdrží věcné ceny, stejně jako vlastník vítězného objektu.

„Chceme do rozhodování zapojit mnohem více i veřejnost. Vím, že si lidé obnov všímají a že je oceňují. Budu proto ráda, když se budou rozhlížet už s vědomím možnosti nominace jimi vybrané v loňském roce obnovené památky nebo dokončené etapy její obnovy,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje. Klasické nominace je možné podávat v elektronické podobě od 1. února  do 30. dubna tohoto roku.

V roce 2021 získala ocenění Památka roku škola v Komenského ulici v Jilemnici, v roce 2020 zvítězil bytový dům v Korejské ulici v Jablonci nad Nisou, v roce 2019 bylo ocenění uděleno sídlu společnosti Lasvit v Novém Boru, o rok dříve ho získal kostel Povýšení sv. Kříže v Jablonci nad Nisou.

Roky 2017 a 2016 byly unikátní, neboť ocenění obdržely hned dvě kulturní památky. V roce 2017 to byla papírna v Hamru na Jezeře a zámek Navarov, v roce 2016 se vítězi staly Dolení mlýn v Bradlecké Lhotě a zámek Svijany. První památkou roku v Libereckém kraji je bývalá sýpka v Černousích.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky