Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Okolo rozhledny Štěpánka přes Bílou skálu až za Járou Cimrmanem

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 07. 05. 2021 10:40
  • Cestovní ruch
  • Rozvoj

Sdílet článek

Nenáročný vyhlídkový cyklovýlet pro celou rodinu mezi Jizerskými horami a Krkonošemi lze podniknout okolo rozhledny Štěpánka. Celková délka trasy činí necelých 15 kilometrů a vede po asfaltu a zpevněných cestách.

„Počasí vysloveně přeje pěším i cyklistickým výpravám a právě tento nenáročný výlet může být tím, který odstartuje ve sportovně založených rodinách cyklistickou sezonu,“ řekla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Cesta začíná u informačního centra v Kořenově, horské obie, která leží na hranici obou pohoří. V centru lze obdivovat zdaleka viditelnou bílou fasádu osmiboké Tesařovské kaple, která byla postavena v roce 1909. Technickou raritou obce je jediná ozubnicová železnice v Čechách vedoucí z Kořenova do Dolního Polubného.

Po modrém pásovém značení se jede až na asfaltovou cestu zvanou Famberka a po ní pak dál s krásnými výhledy až na křižovatku Na Perličku, kde se odbočí doprava po Staré silnici. Cestou je dobré nevynechat pěší procházku ke královně Jizerských hor – rozhledně Štěpánce. Podívat se lze též na vyhlídkové místo Bílá skála na nejvyšší hoře Kapradnické hornatiny, nejzápadnější části Krkonoš.

Nedaleko samotného vrcholu se nalézá skalní vyhlídka z křemencových bloků s dřevěným křížem, ze které je nádherný výhled na Pojizeří, Ještědsko-kozákovský hřbet a Jizerské hory. Podle světlejšího odstínu skalních bloků dostala hora i své jméno.

Před návratem do Kořenova se vyplatí udělat si Příchovicích odbočku do Areálu u Čápa. Zde je možné se vydat po stopách českého génia Járy Cimrmana, navštívit muzeum věnované jeho pozůstalosti a vystoupat na rozhlednu připomínající maják. Nebo objevit tajemného Příchovického hada, který se proplétá nedalekým Lesoparkem na Slunečné.

Více informací je na odkazu www.mapy.cz/s/davadeneru.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky